Isporučuje 1.842 KS
28

Hennessey Venom F5-M je najsnažniji automobil na svijetu s manuelnim mjenjačem

D. B.
Hennessey ima najsnažniji automobil na svijetu s manuelnim mjenjačem, a to je Venom F5-M.

Venom F5-M pokreće 6,6-litarski twin-turbo V8 motor, koji isporučuje 1.842 KS i 1.618 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Ovaj model je zasnovan na Venom F5 Roadsteru, koji ima sedmostepeni automatizirani manuelni mjenjač.

Iz Hennesseyja nisu objavili nikakve detalje o performansama, no jasno je da F5-M vrijedan 2,65 miliona dolara neće biti tako brz u utrci u ubrzanja kao njegov "brat" s lopaticama za promjenu stepena prijenosa. S druge strane, to vjerovatno neće biti važno kupcima 12 primjeraka, koliko će zapravo biti proizvedeno, a tu je i činjenica da će i dalje imati jedan od najbržih cestovnih automobila.

F5-M se ne razlikuje samo po mjenjaču i tri papučice, nego i po leđnom peraju dugom 1.400 mm, koje se širi od stražnjih sjedišta prema nazad. U unutrašnjosti je poznati upravljač s mnogo dugmadi, no nema gornjeg dijela koji bi kvario pogled na digitalne mjerače.

"Ekstremni smo, autentični te jasno i jedinstveno američki, a ove karakteristike blistaju u dizajnu modela F5-M, kao i u njegovim performansama. Ovo je automobil za hrabre entuzijaste, koji vole hiperautomobile s divljom snagom, dramatičnim dizajnom i iskustvom za upravljačem koje se ne može porediti s čim drugim na Zemlji", poručio je Nathan Makinick, direktor dizajna u kompaniji Hennessey.