Samo 250 primjeraka
4

Hennessey Venom 800 je namijenjen kupcima "gladnim" snage

D. B.
Prošle godine je Hennessey predstavio svoj moćni Venom 775 zasnovan na Fordu F-150 kako bi bio rival modelu Ram 1500 TRX i Fordovom vlastitom F-150 Raptoru R, a sada je stigao još moćniji pickup nazvan Venom 800.

Iz Hennesseyja kažu da je Venom 800 namijenjen kupcima "gladnim" snage, koji nisu uspjeli osigurati Raptor R, tako da tunirani pickup predstavlja aftermarket alternativu.

Pokreće ga 5,0-litarski V8 motor, koji razvija 811 KS i 1.016 Nm obrtnog momenta. Ugrađen je kompresor, a unaprijeđen je i air-to-water međuhladnjak. Također, motor je dobio sistem ubrizgavanja goriva visokih performansi te novi sistem usisa visokog protoka.

Načinjene su određene modifikacije izduvnog sistema, kao i sistema upravljanja motorom.

Rezultat je pickup koji nadmašuje Ram 1500 TRX i F-150 Raptor R te koji ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 3,5 sekundi, a koji prelazi 402 metra za 11,7 sekundi.

Za zaustavljanje se brinu nova Brembo kočiona kliješta sa šest klipova, a pickup je opremljen i BDX ovjesom s Fox amortizerima, tako da je visina povećana za nešto više od 152 mm. Unaprijeđeni su i stražnji amortizeri, a na pickupu su 20-inčne felge s 35-inčnim off-road gumama. Također, novi su i čelični branici.

Kupci pickupa vole dodatke, a Hennessey je postavio LED off-road svjetla na prednji branik, karbonsku prednju masku, pragove koji elektronskim izvlačenjem, kao i osvijetljene oznake naprijed.

Unutrašnjost je također blago promijenjena, a te promjene uključuju prošivene naslone za glavu, patosnice za sve vremenske uvjete, umetke s motivom američke zastave i pločice sa serijskim brojem.

Hennessey će proizvesti svega 250 primjeraka modela Venom 800, a cijene još uvijek nisu objavljene.