Novi križanac
96

Hibridni automobili su novi dizeli, ali Dacia ide korak dalje i elektrifikuje motor s plinom

A. M.
Hibridni automobili polako preuzimaju ulogu dizela. Međutim, ono što niko nije očekivao u ovoj navali za elektrifikovanim vozilima je Dacijin majstorski potez s LPG-om. Iduće godine stiže nova generacija automobila na dva goriva, koji će kombinovati alternativno gorivo s MHEV tehnologijom.

Dizel automobili više neće biti glavni oslonac u Evropi. Nažalost, odlučeno je da gorivo koje je dugi niz godina bilo izbor miliona vozača na Starom kontinentu zauzme drugo ili čak treće mjesto. Cilj je da elektrifikovana vozila zauzmu tržišni udio koji su nekad držali dizel.

Evropske vlasti već neko vrijeme govore da su hibridni automobili novi dizel. Brisel je i dalje odlučan da postigne ciljeve elektrifikacije postavljene za blisku budućnost, a to znači nastavak indirektnog odvraćanja kupaca i "blaćenje" pogonske tehnologije koja je do jučer zapravo bila najbolje rješenje mobilnosti za mnoge vozače. Bilo ispravno ili pogrešno, vrlo je jasno u kojem smjeru nas Evropska komisija želi odvesti.

Dacia napustila dizel kako bi povećala posvećenost LPG-u

Marke automobila, bez obzira na njihovu poziciju, morale su u većoj ili manjoj mjeri ulagati u elektrifikaciju. Dacia nije izuzetak. Niskobudžetni brend koji se odlično pozicionirao na evropskom tržištu već ima hibridne i električne automobile u svom asortimanu. Međutim, ono što niko nije očekivao jeste "majstorski potez" koji Rumuni spremaju, a čiji je protagonist alternativno gorivo koje preferiraju Evropljani.

Dacia je odlučna da poveća svoju posvećenost LPG-u (tečni naftni gas) u zamjenu za dizelaše. Dacia Duster je bio posljednji dizel automobil koji je Dacia prodavala u Evropskoj uniji. Međutim, njihova posvećenost LPG-u je jača nego ikad. Dokaz za to je ogroman broj noviteta koje Rumuni imaju na dnevnom redu kako bi učvrstili svoju lidersku poziciju na tržištu putničkih automobila na dva goriva.

Rumunski brend će kombinovati LPG sa elektrifikacijom. Dacia ustvari radi na novoj generaciji dvogorivih motora, budući da je postojeći 1.0 ECO-G sa snagom od 100 konja slabašan i već zastario. Zato će mehanika biti bazirana na novom Renaultovom 1.2 TCe benzinskom motoru, što znači da će trocilindarski blok biti i dalje "centralni stub" na kojem će Dacia bazirati svoje automobile s tehnologijom dva goriva, ali sa znatno više potencijala od postojećeg 1,0-litarskog bloka.

Nove LPG Dacije će biti elektrifikovane

Ukratko, Dacia će dakle elektrifikovati svoje popularne plinaše ECO-G sa 12 i 48-voltnom blago hibridom (MHEV) tehnologijom. Ovi novi motori će nuditi raspon snage od 120 KS do 150 KS. Postojat će motori s ručnim i EDC automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom. Osim toga, što je jednako važno, bit će dostupni u verzijama s pogonom na prednje i sve točkove.

Novi Dacijin 1.2 ECO-G motor bit će lansiran krajem sljedeće godine. Svi ovi motori će prije ili kasnije biti dostupni u svakom od Dacijinih automobila na fosilna goriva. Ipak, novi Duster i dugoočekivani Bigster će biti prvi koji će ih promovisati.