U retro stilu
23

Hongqi L5 je najluksuzniji i najskuplji kineski automobil

D. B.
Na Sajmu automobila u Šangaju svoj veliki debi imala je najnovija generacija flagship sedana Hongqi L5.

Riječ je o najluksuznijem i najskupljem kineskom automobilu koji izgleda kao predsjednička limuzina, a njegov dizajn koji predstavlja retro - modernu kombinaciju ostao ostao je vjeran prethodniku.

Dok se druga generacija modela Hongqi L5 teško razlikuje od prethodne koja je prvobitno predstavljena 2014. godine, ona ipak donosi niz poboljšanja. Među njima je viša hromirana rešetka hladnjaka, redizajnirani prednji branik s novim dnevnim svjetlima i crni donji dio rešetke hladnjaka koji sadrži centralni hromirani element. Retro svjetla slična su onim na prethodnom modelu, lijepo su se uklopila naprijed. Hongqi se odlučio da u Šangaju predstavi L5 u kombinaciji bijele i plave boje, čime je automobil odmah privukao veliku pažnju.

Gledajući profil, može se reći da je dizajn inspirisan Rolls-Royceom. To se odnosi i na uspravnu prednju masku, kao i izdužene stražnje bočne prozore, hromirane detalje oko bočnih prozora te dodatne hromirane detalje na ručkama vrata i felgama.

Unutrašnjost je intrigantna kombinacija starog i novog. Primjera radi, ispred vozača je jednostavni dvokraki upravljač, dok armaturnom pločom dominiraju tri masivna ekrana. Uprkos dominaciji ekrana, Hongqi nije sve kontrole integrisao u njih pa unutrašnjost sadrži niz fizičkih dugmadi smještenih na armaturnoj ploči i duž centralne konzole.

Ipak, mnogi tehnički detalji o automobilu još uvijek su nepoznati. Neki izvještaji govore da ga pokreće V8 motor s turbopunjačem, a prethodna generacija se nudila sa 4,0-litarskim V8 motorom koji je razvijao 381 KS te 6,0-litarskim V12 motorom.

Koliko će novi L5 koštati, zasad nije poznato. Za prethodnu generaciju je bilo potrebno izdvojiti najmanje 830.000 dolara.