Sa pogonom na hidrogen
0

HYVIA predstavlja prvi prototip Renault Master furgon

Klix.ba
HYVIA, kao zajednički projekat Renault Grupe i kompanije Plug Power, svjetskog predvodnika u području gotovih rješenja zasnovanih na hidrogenu, predstavio je prvi konkretni proizvod svoje saradnje: prototip HYVIA Renault Master furgon H2-TECH, veliki kombi sa teretnim prostorom zapremine 12 m3 i dometom do 500 km, sa elektromotorom koji se napaja iz ćelija hidrogena.

HYVIA predstavlja prototip model Renault Master Van H2-TECH koji ne ispušta emisije ugljenika, ima veći domet i brže se puni. Ovaj veliki kombi za prevoz robe i paketa ima zapreminu teretnog prostora od 12 m3 i domet do 500 km, a u prodaju stiže već 2022. godine.

Ispunjavaće potrebe preduzeća, velikih kupaca, flota i lokalnih zajednica. Mobilnost zasnovana na hidrogenu danas je od posebne važnosti za laka komercijalna vozila jer pomaže da se poveća domet pri većem opterećenju i intenzivnijoj upotrebi.

Master Van H2-TECH je opremljen gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i rezervoarima sa ukupno 6 kg hidrogena (četiri rezervoara zapremine 1,5 kg).

Master Van proizvodi se u fabrici Batilly u Francuskoj. Ugradnju električnih rješenja i rješenja zasnovanih na hidrogenu sprovodi PVI, filijala Renault Grupe u Gretz-Armainvilliersu.

Električni motor proizvodi se u fabrici Cléon. Sastavljanje gorivih ćelija u fabrici u Flinsu trebalo bi da započne do kraja ove godine. Rezervoare hidrogena dobavljaće francuska kompanija Faurecia.

Stanica za snabdijevanje hidrogenom kompanije HYVIA omogućava punjenje za samo pet minuta. Sam postupak punjenja je jednostavan kao i punjenje vozila sa termičkim motorom pa će vozači više vremena provoditi u vožnji.

Snabdijevanje same punionice i punjenje vozila su krajnje jednostavni:

  • hidrogen se dobija elektrolizom vode direktno na lokaciji ili se isporučuje u cisternama.
  • sistem kompresuje hidrogen kako bi ga uskladištio prije utakanja u vozilo.

Spomenuti prototipovi su uvertira u jedinstven i sveobuhvatan ekosistem HYVIA koji uključuje proizvodnju zelenog hidrogena (elektrolizom) i njegovu distribuciju (uz pomoć stanica za snabdijevanje), kao i ponudu lakih komercijalnih vozila sa pogonom na hidrogen (kombi, šasija sa kabinom i gradski minibus) kojima se proširuje ponuda baterijskih električnih vozila.

"Ponosan sam što ćemo predstaviti svoje prve prototipe sa pogonom na hidrogen. HYVIA je u potpunosti predana stvaranju prilagođenih rješenja mobilnosti uz koje kupci sa lakoćom odgovaraju na izazove mobilnosti zasnovane na hidrogenu. Svoj ekosistem namjeravamo da proširimo na sva područja i poslovne flote kako bismo osigurali ugljenično neutralnu mobilnost. HYVIA nezaustavljivo napreduje, pri čemu znalački spaja prednosti i vještine dva predvodnika: Renault Grupe i kompanije Plug Power.", rekao je David Holderbach, direktor kompanije HYVIA.