Širenje ponude
0

Mini predstavio prve John Cooper Works modele koje pokreće samo struja

E. L.
Dva najsnažnija električna modela britanske automobilske kompanije za sada će se proizvoditi u kineskoj kompaniji Spotlight Automotive koju su osnovali BMW i Great Wall Motors.

Nedugo nakon predstavljanja nove generacije crossover/SUV modela Countryman JCW koji pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (300 KS) u britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem BMW-a iskoristili su Sajam automobila u Parizu da publici premijerno predstave i dva nova JCW modela koji predstavljaju najsnažnija izdanja Minija koje pokreću samo elektromotori.

Trovratni električni Mini JCW i njegova prostranija/praktičnija karoserijska verzija s pet vrata koja se krije iza naziva Aceman zasnovani su na istoj platformi, a pokreće ih elektromotor iznad prednje osovine koji razvija 258 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta, što je dodatnih 40 „konja“ i 20 Nm u odnosu na dosadašnje najsnažnije verzije električnih Minija.

Potencijal elektromotora, čija najveća snaga s „boost“ funkcijom kratkotrajno može biti 285 KS, dovoljan je da kraći JCW od 0 do 100 km/h stigne za 5,9 sekundi, a duži Aceman za 6,4 sekunde. Posvećenost performansama vidljiva je elementima na karoseriji i u tamnoj kabini, ali i izborom kočnica koje se naziru iza 18-inčnih aluminijskih felgi (19-inčnih uz Aceman) na kojima su adekvatne gume.

Kapacitet baterija (54,2 kWh) trebao bi biti dovoljan da trovratni JCW s jednim punjenjem može preći do 404 kilometra, a veći JCW Aceman do 391 kilometar. Za punjenje baterija od 10 do 80 posto na brzim punjačima trebat će manje od pola sata. Prvi primjerci kupcima u Evropi trebali bi biti dostupni od aprila naredne godine.