Samo 30 primjeraka
10

Morgan ispraća Plus Six s modelom Pinnacle Edition, novi flagship stiže 2025. godine

D. B.
Morgan je najavio završetak proizvodnje modela Plus Six za početak naredne godine, čime će biti završena jedna era. Kako bi to obilježila, kompanija je predstavila novu Pinnacle verziju modela, koja ima "karakteristike izvedene iz specijalnih narudžbi kupaca".

Retro inspirisan eksterijer je uglavnom nepromijenjen, no kupci mogu računati na satenske srebrne ukrase, kao i na poklopac rezervoara goriva koji se otvara u flip-up stilu i koji krasi polirana završna obrada. Roadster će biti dostupan u bilo kojoj boji.

Veće promjene su uočljive u unutrašnjosti, koja je presvučena Pawn, Explore ili Riviera kožom proizvedenom u saradnji s kompanijom Bridge of Weir. Osim specijalnih presvlaka, sjedišta su elegantnija i sadrže unikatne šavove te Pinnacle vez.

Tapacirung je izrađen od ovčje kože, a ukrasi od tikovine. Poseban detalj je aluminijski Pinnacle logotip, koji je umetnut u furnir centralne konzole te odaje počast japanskoj intarziji.

Automobil pokreće BMW-ov 3,0-litarski TwinPower Turbo 6-cilindrični motor, koji razvija 340 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Uparen je s osmostepenim automatskim mjenjačem, a omogućava ubrzane od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde te maksimalnu brzinu od 267 km/h.

Morgan planira proizvesti samo 30 Pinnacle Edition primjeraka, kojim će zaključiti petogodišnju proizvodnju moudela Plus Six, a tokom koje je proizveo gotovo 1.000 automobila za kupce u Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku. Cijena se kreće od 96.995 funti ka više.

Morgan će naredne godine predstaviti potpuno novi flagship, koji je još uvijek misterija. Navodno će imati moderni dizajn.