Nema ga u Evropi
59

Ovo je novi Nissan Patrol: Legendarni terenac odbacuje V8 motor

A. M.
Nissan je zvanično predstavio novu generaciju terenskog modela Patrol. Ovo je nasljednik modela koji se neprekidno proizvodio 14 godina, a glavna novost je da novajlija odbacuje V8 motor u korist dvije V6 jedinice.

Iako je prošlo 14 godina otkako se Nissan Patrol više ne nudi u Evropi, model se sve vrijeme proizvodio posebno za tržišta Bliskog istoka i Australije. Novi model naglašava potpuno novi dizajn koji ga čini mnogo urbanijim od prethodnih modela.

Karoserija novog Patrola donosi karakterističnu četvrtastu formu, s prednjom stranom kojom dominira velika rešetka. Ovdje možemo vidjeti novu konfiguraciju LED farova, postavljenih na dva nivoa i sa svjetlosnim potpisima u obliku slova C.

Slična konfiguracija je prisutna i pozadi, gdje dominiraju nova LED zadnja svjetla, dva zaštitna štitnika postavljena u branik i prilično izražen spojler postavljen iznad prtljažnika. Dizajn eksterijera upotpunjuju felge od 22 inča.

Unutrašnjost novog Patrola donosi relativno minimalistički dizajn i napušta analogne instrumente u korist digitalnih. Enterijerom dominiraju dva ekrana od 14,3 inča u ulozi instrument ploče i multimedijalni sistem, a dva druga ekrana od 12,8 inča su opciono dostupna za putnike pozadi.

Sjedišta su električno podesiva u 8 smjerova i također imaju funkciju masaže kao i biometrijsku funkciju hlađenja. Potonja tehnologija koristi infracrvene senzore za skeniranje tjelesne temperature putnika u oba reda, a automatska klima se prilagođava u skladu s tim. Ostale standardne karakteristike uključuju panoramski krov i Klipsch audio sistem sa 12 zvučnika.

Po pitanju motorizacije novi Nissan Patrol sada je podložan fenomenu "downsizinga". To je zato što je stari V8 motor sada zamijenjen s dvije V6 jedinice. Prvi od njih ima zapreminu od 3,8 litara i atmosferski je. Ovaj motor isporučuje 316 konjskih snaga i 386 Nm obrtnog momenta. Drugi motor, iako manji, snažniji je zahvaljujući asistenciji dva turbo punjača. Tako 3,5-litarski agregat razvija 425 konjskih snaga i obrtni moment od 700 Nm.

Bez obzira na izbor motora, novi Nissan Patrol dolazi isključivo opremljen 9-brzinskim automatskim mjenjačem s novom prenosnom kutijom, kao i stražnjim diferencijalom koji se može zaključati.

Nažalost, ni ova nova generacija Nissan patrola neće stići u Evropu. Popularni terenac će biti dostupan u UAE, Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Bliskog istoka od 1. novembra. Novi Patrol će također biti dostupn i u Australiji od 2026. godine.