Podsjetnik na 1953.
3

Porsche se na zanimljiv način osvrnuo na trkaći 550 Coupé i trku Panamericana

E. L.
Iza naziva 718 Cayman GT4 RS TAG Heuer x Porsche – Legends of Panamericana kriju se dva primjerka najsnažnijeg Caymana s kojima u Stuttgartu podsjećaju na svoja dva trkaća modela 550 Coupé koji su 1953. godine učestvovali u čuvenoj meksičkoj rally trci Panamericana.

Porsche je kalifornijsko okupljanje Rennsport Reunion 7 na kojem su se na stazi Laguna Seca mogle vidjeti/čuti razne generacije njihovih trkaćih automobila iskoristio da, pored modela 911 GT3 R rennsport, predstavi i dva posebna Caymana s kojima želi podsjetiti na dva trkaća modela 550 Coupé koji su 1953. godine učestvovali na četvrtom izdanju meksičke rally trke Carrera Panamericana.

Za osnovicu projekta koji je realizovan u kooperaciji s kompanijom TAG Heuer korišten je najsnažniji model 718 Cayman, a dva primjerka u sivoj boji koji se kriju iza podužeg naziva 718 Cayman GT4 RS TAG Heuer x Porsche – Legends of Panamericana na krovu i vratima nose startne brojeve koje su u Meksiku prije 70 godina nosile lagane i brze 550-ke od kojih je ona sa startnim brojem 152 bila najuspješnija u tadašnjoj klasi S1.6.

Uz prepoznatljiv logo švicarske kompanije satova TAG Heuer, Panamericana Cayman GT4 RS na kojem je startni broj 154 opremljen je zanimljivim analognim satom i štopericom koje potpisuje spomenuta kompanija. Svo prošivanje u kabini u oba slučaja urađeno je koncem u bojama meksičke zastave.

Promjena ispod lima nema, pa i 'Panamericane' pokreće centralno smješten 4-litarski atmosferski boxer motor sa šest cilindara koji razvija 500 KS pri 9.000 obr/min i 450 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila (PDK). Dvosjed od 0 do 100 km/h stiže za 3,4 sekunde i razvija 315 km/h.

U Porscheu su otkrili da će primjerak koji na sebi nosi broj 152 početkom naredne godine biti ponuđen na aukciji, a novac će biti iskorišten u dobrotvorne svrhe.