Poznato ime
0

Renault Rafale će biti nova perjanica francuske marke

Klix.ba
Renault je otkrio ime novog coupé SUV modela koji će predstavljati vrh ponude ove marke. Ime RAFALE poznato je još iz 1930-ih godina, kad je Renault proizvodio motore za zrakoplove.

Rafale će zaokružitiponudu Renaultovih modela pokretanih hibridnim motorima E-Tech i temeljenim na Renaultovoj platformi CMF-CD. Nakon Australa, SUV-a s 5 sjedišta, i Espacea, SUV-a s 5 ili 7 sjedišta, novu uspješnicu Renaultove ponude činit će potpuno novi Rafale, kojim će Renault osnažiti ofanzivu na D-segment.

Njegovo ime nadahnuto je Renaultovim uspjesima ostvarenima u zraku. Naime, poveznicu između Renaulta i zrakoplovstva nalazi se početkom 20. stoljeća. U to je vrijeme Renault bio pionir proizvodnje motora s unutrašnjim izgaranjem za automobile, ali i za vozove i zrakoplove. Renault je 1933. godine preuzeo drugog proizvođača, Caudron, i tako je nastao Caudron-Renault. Svi njihovi zrakoplovi nosili su ime po poznatim vjetrovima. Tako je i C460, trkaći jednosjed namijenjen za rušenje brzinskih rekorda, 1934. godine preimenovan u Rafale.

Renault se ponovno povezuje sa svojom prošlošću i oblikuje karakteristike Caudrona Rafale u novom modelu s vrha ponude. Njegovo ime simbolizira vjetar, baš kao i njegova kamuflirana silueta, koja ističe uzbudljiv dizajn i performanse.

Svjetska premijera novog Renaulta Rafale održat će se na 54. Pariškom zrakoplovnom mitingu koji će se 18. juna održati u Le Bourgetu.