Sinonim za bogatstvo
14

Rolls-Royce predstavio redizajnirano izdanje modela Ghost

E. L.
Decentno redizajnirani Ghost koji se krije iza dodatka Series II i dalje pokreće 6,75-litarski V12 motor potpomognut s dva turbopunjača.

Neznatno kraći od modela Phantom, RR-ov jednako luksuzan i raskošan model Ghost koji je premijerno predstavljen 2020. godine prošao je kroz tretman blagog osvježavanja s kojim su stigle minimalne promjene na 5,5-metarskoj karoseriji koja će se i dalje nuditi i u kombinaciji s povećanim međuosovinskim rastojanjem, kada dužina ultraluksuzne britanske krstarice iznosi 5,71 metara.

Redizajnirani Ghost uz koji Rolls-Royce nudi još više mogućnosti za personalizaciju sa sobom donosi nova kućišta prednjih adaptivnih LED svjetala između kojih je smještena redizajnirana i nešto veća prepoznatljiva maska hladnjaka. Drugačija su i kućišta zadnjih svjetala koja su inspirisana rješenjem s elektropokretanog modela Spectre, a redizajnu su podvrgnute i 22-inčne aluminijske felge čiju boju bira kupac. U odjelu za personalizaciju ističu da kupci Ghosta mogu birati između više od 44.000 boja/nijansi za karoseriju.

U prostranoj i vrhunski izolovanoj kabini za četiri osobe koja je poslovično obložena najkvalitetnijim dostupnim materijalima ističe se display ispred vozača i suvozača koji se proteže cijelom širinom kabine iza kojeg se krije digitalna instrumentna tabla i multimedijalni sistem čije boje, opet, biraju kupci. Za vrhunski ugođaj brine i audio-sistem sa 18 zvučnika (1.400 W).

Nema novosti ispod dugog prednjeg poklopca, pa na radost tradicionalista i redizajnirano izdanje "Duha" pokreće poznati 6,75-litarski V12 motor koji uz podršku dva turbopunjača razvija 571 KS pri 5.000 obr/min i 850 Nm najvećeg obrtnog momenta pri samo 1.600 obr/min. Za distribuciju snage na obje osovine (AWD) zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač, a spomenuti potencijal dovoljan je da 2.490 kilograma težak automobil od 0 do 100 km/h stigne za 4,8 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

Za najrazmaženije u opciji ostaje i još snažnija verzija Black Badge s manje sjajnog hroma i više karbona, a V12 u tom slučaju raspolaže sa 600 "konja" za koje je zadužen reprogramiran automatski mjenjač koji iz jednog u drugi stepen prijenosa ide brže. Cijena nije nešto što zanima klijentelu koja sebi može priuštiti Rolls-Royce.