SAMO 12 PRIMJERAKA
4

Rolls-Royce predstavio specijalno izdanje modela Wraith

E. L.
"Specijalka" s kojom se Rolls-Royce, vjerovatno, oprašta od dvovratnog modela Wraith krije se iza naziva Black Arrow Collection.

Rolls-Royceov model Wraith više nije u ponudi za tržište Sjeverne Amerike, a sve su prilike da se ultraluksuzni Coupé uskoro više neće nuditi ni u Evropi, jer u čuvenoj britanskoj automobilskoj kompaniji (pod okriljem BMW-a) privode kraju testiranja elektropokretanog modela Spectre koji će prije kraja godine nastaviti tamo gdje je stao Wraith.

Oproštajno izdanje Wraitha sa sobom donosi naziv Black Arrow Collection. RR će ga napraviti u samo 12 primjeraka, a 5,2-metarsku krstaricu pokreće čuveni 6,6-litarski V12 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 632 konjske snage i 870 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na zadnju osovinu obavlja se posredstvom 8-stepenog automatskog mjenjača. Sve zajedno dovoljno je da četverosjed (čija masa iznosi 2.440 kilograma) iz mjesta do „stotke“ stigne za 4,5 sekundi i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

S adekvatnom oznakom na kapsuli motora Rolls-Royce odaje počast jednom od najboljih motora svih vremena koji uskoro odlazi u penziju, a svih 12 primjeraka posebnog izdanja Wraitha sa sobom donose dvobojnu crnosivu karoseriju oplemenjenu kristalnim slojem čije završno poliranje traje 12 sati.

Uz odabir boja koje treba da asociraju na isušeno slano jezero Bonneville, u RR-u su željeli da podsjete na čuveni Thunderbolt sa dva Rolls-Royceova avionska motora s kojim je George Eyston prije Drugog svjetskog rata razvio rekordnih 575 km/h, a podsjetnik na dostignuće Eystona vidljiv je i ispod analognog sata u kabini.

Za ručnu proizvodnju svakog primjerka bit će potrebno 18 mjeseci i (očekivano) svi su već rasprodani.

Vezani članci