Auto za život
0

U Bosnu i Hercegovinu stigao novi Renault Symbioz

Klix.ba
Symbioz se pridružuje staroj lozi Renaultovih "vozila za život". Ovaj kompaktni auto C segmenta dolazi sa kompletnom ponudom u pogledu dizajna, modularnosti prostora, teretnog kapaciteta, povezanosti i efikasnosti, a sada je dostupan i u našoj zemlji.

U udobnu unutrašnjost Renaulta Symbioz, svestranog i srednje velikog porodičnog automobila, može se smjestiti pet odraslih osoba. S obzirom na dimenzije (dužina: 4,41 m, širina: 1,79 m, međuosovinski razmak: 2,64 m), taj se model smješta između Captura i Australa.

Renault Symbioz kompaktan je izvana i prostran iznutra. Između ostalog, dostupan je s profinjenom opremom Iconic, jednom od najboljih u C-segmentu. Njezine boje i materijali daju ovom modelu upečatljiv i savremen izgled koji ga izdvaja od ostatka ponude. Tako su, na primjer, prednja sjedišta te verzije presvučena mrežastom tkaninom, a na njihovom se naslonu ocrtava djelić dijamantnog logotipa. Gornji dio armaturne ploče ima završnu obradu od brušenog aluminija, dok je donji dio obložen kožom zrnate teksture (TEP) s vidljivim šavovima.

Renault Symbioz oduševljava i najboljim kapacitetom prtljažnika u klasi. Pomicanjem zadnje klupe za 16 cm, teretni kapacitet povećava se s 492 na 624 litre, a preklapanjem zadnje klupe osigurava se maksimalni prostor od 1582 litre. Utovarna dužina u tom slučaju iznosi 1,68 m.

Prtljažnik nema prag pa je lako pristupiti ravnoj podnici i utovariti predmete. Vozač može otvoriti ili zatvoriti motorizirani poklopac prtljažnika na nekoliko načina: pritiskom električnog prekidača na prtljažniku, upotrebom kartice "handsfree" ili jednostavnim zamahom stopala u području senzora ispod zadnjeg odbojnika. Symbioz teži manje od 1500 kg (od 1423 do 1476 kg), a visok je tek 1,57 m.

Renault Symbioz dolazi sa sveobuhvatnim paketom tehnološki napredne opreme, uključujući panoramski krov Solarbay s funkcijom zatamnjivanja. Tu je i multimedijski sistem openR link s ugrađenim Google uslugama, okomitim 10,4-inčnim dodirnim ekranom (serijski u svim verzijama) i 10,3-inčnim ekranom brzinomjera. Riječ je o sistemu koji nudi najbolje Google usluge kao što su Google Maps, Google Assistant i katalog internetske trgovine Google Play kako bi svako putovanje bilo jednostavnije, a korisničko iskustvo intuitivno kao na pametnom telefonu.

Symbioz, najkompaktnije hibridno vozilo C-segmenta, dostupan je i s hibridnim motorom E-Tech snage 145 KS. Riječ je pogonu koji jamči udobnu i tihu vožnju gradom i ne zahtijeva punjenje električnom energijom. Zahvaljujući umjerenoj težini, aerodinamičnom dizajnu i izvanrednoj tehnologiji E-Tech, Symbioz se može pohvaliti optimalnim vrijednostima potrošnje (4,7 l / 100 km, prema podacima ispitnog ciklusa WLTP*) i emisija CO2 (105 g/km). Ujedno, toliko je efikasan da ostvaruje i ukupni domet do 1000 km.

Novost je i funkcija E-SAVE, koja se aktivira pritiskom prekidača na armaturnoj ploči (s lijeve strane upravljača), a ona pomaže održati napunjenost baterije na najmanje 40%. Na taj se način osiguravaju optimalne performanse prilikom zahtjevnijih vožnji, kao što je vožnja uzbrdicom.

Renault Symbioz ima prednji ovjes MacPherson, dok je nazad ugrađena polukruta osovina. Postavke brzine/sile amortizera i geometrija pogonskog sklopa jamče veću kontrolu nad naginjanjem karoserije. Osim toga, servoupravljač je podešen kako bi pružao brži odziv. Da bi se postigao izgled više klase, profinjenu unutrašnjost verzije Iconic izvana upotpunjuju posebni naplatci i 19-inčne gume (Michelin 225/45R19).

C-segment, kao najveći segment u Evropi, bilježi čak 39% prodaje. Da bi ispunio potrebe šireg kruga kupaca, Renault je 2021. godine pokrenuo veliku proizvodnu ofanzivu u C i D segmentu, s ciljem da do 2025. predstavi sedam komplementarnih modela koji će biti dostupni u 100 % električnoj ili hibridnoj verziji E-Tech. Renault Symbioz zaokružuje početnu ponudu u C-segmentu: ima sve što je potrebno da bi se svidio porodicama i poslovnim kupcima koji žele kupiti elektrificirano vozilo, a opet zadržati ukupne troškove vlasništva na razumnoj razini.

Renault Symbioz proizvodi se u tvornici u Valladolidu te je dostupan s četiri nivoa opreme: Evolution, Techno, Esprit Alpine i Iconic. U Bosni i Hercegovini je dostupan za naručivanje od 1. oktobra ove godine po startnoj cijeni od 60.400 KM za model s Evolution paketom opreme.