Nakon pohvala, kritike
20

Producent filma "I, Robot" optužio Teslu za kopiranje dizajna Optimusa, Cybercaba i Robovana

D. B.
Kada je kompanija Tesla predstavila robota Optimus te vozila Cybercab i Robovan, uzbuđenje korisnika društvenih mreža bilo je na vrhuncu. Međutim, pohvale su se brzo pretvorile u kritike, a mnogi optužuju američkog giganta da je "ukrao" dizajne iz filma "I, Robot" u kojem glumi Will Smith.

Kompanija Tesla je nedavno održala događaj pod nazivom "We, Robot" na kojem je predstavila svoje nove proizvode, a to su Cybercab, samovozeći automobil za kupce, Robovan, vozilo za transport do 20 ljudi te poboljšane verzije humanoidnih robota Optimus.

Međutim, ovaj događaj je pratio i Alex Proyes, režiser naučnofantastičnog filma "I, Robot" iz 2004. godine te je putem društvene mreže X komentarisao dizajne.

"Hej Elone, mogu li dobiti nazad svoje dizajne?", napisao je on uz fotografije kojim je pokušao pokazati sličnost između Teslinih proizvoda i njegovih dizajna za pomenuti film.

Mnogi su također uočili sličnost između Teslinih novih proizvoda i vozila iz filma. Robovan izgleda poput autonomnih dostavnih vozila u filmu, a Cybertaxi liči na samovozeći automobil glavnog lika u filmu.

Matt Granger, koji je bio Proyasov asistent za film "I, Robot", također je kritikovao Muska. U sada izbrisanom postu je izrazio nezadovoljstvo zbog nedostatka kreativnosti Teslinog tima.

Čini se i da je ime događaja "We, Robot" inspirisano nazivom filma "I, Robot", a ironija nije promakla posmatračima jer film upozorava na opasnosti robota i AI tehnologije.

Ovo nije prvi put da su se Teslini dizajni poredili s drugima. Cybercab se ranije uspoređivao s Volkswagenovim modelom XL1.

U filmu "I, Robot" je futuristički automobil nazvan Audi RSQ koncept, imao je unikatne karakteristike poput sfera umjesto točkova, leptir vrata i detalje slične onima koje je iskoristila kompanija Tesla. Međutim, za razliku od Teslinog potpuno električnog pogona, automobil iz filma je pokretao 5,0-litarski V10 benzinski motor.