Četvrta generacija
32

Proizveden dvomilioniti Hyundai Tucson u Češkoj

A. M.
U češkoj fabrici u Nošovicama s proizvodne trake sišao dvomilioniti Hyundai Tucson. Ovaj posebni primjerak, obojen u Sailing Blue Pearl boju i opremljen 1.6 T-GDi HEV motorom, na putu je do svog budućeg vlasnika u Velikoj Britaniji.

Ovaj rekord naglašava status modela Tucson kao najpopularnijeg Hyundaijevog modela u Evropi. Hyundaijev SUV je godinama daleko najprodavaniji model korejske marke i na bh. tržištu.

"Dva miliona jedinica proizvedenih u Hyundaievoj fabrici u Češkoj je značajan rezultat za našu globalnu i evropsku prodaju", rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe.

"Gotovo od samog početka automobil je dizajniran i proizveden imajući na umu profil evropskog kupca. Tucson je evoluirao u priču o uspjehu na globalnom nivou, a posebno u Evropi, te savršeno oslikava Hyundaijev pristup usmjeren na kupca", dodao je Cole.

Historija Tucsona u češkoj fabrici započela je sredinom juna 2015. godine, kada je treća generacija krenula u proizvodnju. U više od pet godina proizvedeno je ukupno 1.180.445 jedinica.

Četvrta generacija Tucsona, koja je trenutno u proizvodnji, ima osvježeni dizajn, napredniju unutrašnjost i poboljšani paket dodataka. U 2023. godini proizvedeno je 244.495 jedinica, što čini otprilike 70 posto ukupne proizvodnje češke fabrike. Ova vozila se izvoze u 70 zemalja svijeta. U Evropi se većina Tucsona isporučuje u Veliku Britaniju, Španiju, Njemačku i Francusku.

Hyundai je također proširio izbor pogona kod trenutnog Tucsona, te uključio hibridne i plug-in hibridne motore. Za oba alternativna pogonska sklopa vlada veliko interesovanje, budući da dva od pet prodatih modela u Evropi su ili hibridi ili plug-in hibridi.

Kako bi proslavio dvije decenije na tržištu, Hyundai je dizajnirao posebnu ediciju ovog modela za dvadesetogodišnjicu. Posebno izdanje dolazit će s jedinstvenim završnim obradama interijera i eksterijera. Proizvodnja jubilarnog modela će započeti u augustu.