Kraj proizvodnje
57

Renault Arkana naredne godine odlazi u historiju

D. B.
Renault je najavio planove za okončanje proizvodnje svog modela Arkana (Megane Conquest na pojedinim tržištima uključujući naše) 2025. godine.

Renault Arkana predstavljen je 2021. godine i brzo je postao hit na tržištu kompaktnih SUV-ova. Isticao se svojim coupe SUV stilom i konkurentnom cijenom, francuska kompanija je proizvela više od 250.000 primjeraka ovog modela, uključujući i XM3, što je naziv modela za južnokorejsko tržište.

Odluka o okončanju proizvodnje je pomalo iznenađujuća jer se model dobro prodavao i nosio s rivalima poput Peugeota 3008, što je pomoglo Renaultu da ojača svoje prisustvo u segmentu kompaktnih SUV-ova.

Ipak, razlog postoji, a to je navodno namjera da se napravi prostor za nove modele u postrojenju u Busanu. Novi automobili će koristiti Geelyjevu platformu, a ovaj kineski proizvođač već posjeduje 34 posto udjela u kompaniji Renault Korea, nekada poznatoj kao Renault Samsung Motors.

Prvi od ovih modela bit će Grand Koleos, koji je dio Renaultovog plana za osvježenje ponude bazirane na Geelyjevoj platformi.

Zasad Renault nije najavio direktnog nasljednika modela Arkana, tako da bi se mogla stvoriti praznina u Renaultovoj ponudi coupe SUV-ova, što je potencijalno prilika za konkurente u ovom popularnom segmentu.