Na tržištu od 2026.
0

Renault razvija LFP baterije za nove električne automobile uz 20 posto niže troškove

A. M.
Renault je najavio da će razviti nove baterije tipa LFP za svoje buduće električne automobile. Nove baterije bit će razvijene u saradnji s kompanijama LG Energy Solution i CATL.

Baterije tipa LFP (litij-željezo-fosfat) pojavit će se u budućim električnim modelima Renaulta. Francuski proizvođač najavio je da će takve baterije razvijati u partnerstvu s još dvije kompanije specijalizirane u ovoj oblasti: CATL i LG Energy Solution.

Razvoj baterija provodit će Ampere, novi odjel za električne automobile Grupe Renault.

Istovremeno, Renault će razviti i tehnologiju Cell-to-Pack, koja će omogućiti veću autonomiju automobila s LFP baterijama. Ova tehnologija pomaže da se u bateriju stavi više ćelija, kao i da se smanje troškovi proizvodnje baterija. Kroz ovo partnerstvo, Renault ima za cilj smanjiti troškove razvoja baterija za oko 20 posto, počevši od 2026. godine.

Nove LFP baterije proizvodit će se u tvornici CATL u Mađarskoj, dok će LFP ćelije, kao i one tipa NMC (nikl-mangan-kobalt), proizvoditi LG Energy Solution u Poljskoj. Baterije će se sklapati u Francuskoj, u tvornici Ampere ElectriCity u Douaiju.