Među japanskim ikonama
41

Rijedak i očuvan Toyotin Coupé 2000GT traži novog vlasnika

E. L.
U američkoj aukcijskoj kući Bring A Trailer procjenjuju da će novi vlasnik za odlično očuvan primjerak Toyotinog sportskog modela 2000GT morati da izdvoji oko milion dolara.

Toyotin Coupé model 2000GT koji, bez sumnje, spada među najznačajnije sportske automobile koji su do sada napravljeni u Zemlji Izlazećeg Sunca premijerno je u formi prototipa predstavljen 1965. godine, a nastao je kao rezultat tadašnje saradnje između Toyote i Yamahe.

Japanski Jaguar E-Type“, kako često nazivaju 2000GT, napravljen je u 351 primjerak. Od spomenutog broja samo 109 primjeraka imalo je upravljač na lijevoj strani, a jedan od njih pojavio se u SAD-u na aukciji iza koje stoji kompanija Bring A Trailer.

Automobil koji je proizveden 1968. godine pokreće dvolitarski redni 6-cilindarski motor sa 150 konjskih snaga i 200 Nm najvećeg obrtnog momenta (Yamahin dio dogovora) koji se napaja trostrukim Mikuni-Solex karburatorima. Spomenute brojke dovoljne su za dostizanje tada respektabilnih 217 km/h.

Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je 5-stepeni mjenjač, a GT2000 je bio među rijetkim automobilima koji su se šezdesetih godina mogli pohvaliti servoojačanim disk-kočnicama na obje osovine, neovisnim (i) zadnjim ovjesom, ograničenom blokadom diferencijala, magnezijumskim felgama...

Upućeni tvrde da je primjerak koji traži novog vlasnika većinu vremena do 2013. godine proveo u muzeju u Japanu, što se podudara sa opštim stanjem karoserije i unutrašnjosti, ali i podatkom da je za više od pola stoljeća prešao manje od 20.000 kilometara.

Uz činjenicu da je posljednji ponuđeni 2000GT s upravljačem na lijevoj strani na aukciji prodan za 900.000 dolara, nije nerealno očekivanje da će ovaj primjerak stići do milion dol