Prvi od 30 primjeraka
1

RML pokazao kako izgleda Ferrari 250 GT SWB Berlinetta za 21. stoljeće

E. L.
Britanska kompanija RML napravit će samo 30 primjeraka modernizirane replike jednog od najcjenjenijih i najrjeđih modela Ferrarija s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina 20. stoljeća koji je proizveden u 176 primjeraka.

Već dugo se priča o projektu britanske kompanije RML u kojoj su prema originalnoj tehničkoj dokumentaciji odlučili da naprave repliku Ferrarija 250 GT SWB (Short Wheel Base), a prelijep Coupé dvosjed koji je mnogobrojnim detaljima prilagođen današnjem vremenu trebao bi se svidjeti ljubiteljima automobilske klasike kojima je kupovina originalnog primjerka rijetkog SWB-a prevelik zalogaj.

RML-ova egzotika krije se iza zvaničnog naziva Short Wheelbase, a Britanci su s nekoliko fotografija pokazali kako izgleda njihov prvi primjerak Ferrarija 250 GT SWB koji je mnogobrojnim detaljima optimalno prilagođen današnjem vremenu.

Dvosjed za čije je karoserijske panele korišten isključivo karbon postavljen je na znatno širim gumama u odnosu na gume na kojima je bio originalni primjerak, a pokreće ga unaprijeđen 5,5-litarski atmosferski V12 motor (485 KS pri 7.000 obr/min) koji je zajedno s ručnim 6-stepenim mjenjačem „posuđen“ iz Ferrarija 550 Maranello.

Sva snaga ide na zadnju osovinu kojoj pomaže mehanička ograničena blokada diferencijala, a u RML-u kažu da su spomenute brojke dovoljne za elektronski ograničenih 290 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za nešto više od četiri sekunde.

Za proizvodnju svakog od 30 planiranih primjeraka potrebno je šest mjeseci, a budući vlasnici će za RML Short Wheelbase morati da izdvoje oko 1,62 miliona eura. Već se zna da će 70 posto proizvodnje biti isporučeno kupcima izvan Velike Britanije.