Retro iz snova
24

RML privodi kraju sastavljanje prvog primjerka podsjetnika na Ferrari 250 GT SWB

E. L.
Britanska kompanija RML će prvi primjerak modernizovane reprodukcije na temu jednog od najcjenjenijih Ferrarijevih modela koristiti za testiranja nakon kojih će početi ručno sastavljanje ranije najavljenih 30 primjeraka koji su, očekivano, već rezervisani.

Prije nešto više od mjesec dana u britanskoj kompaniji RML Group otkrili su gotove karbonske panele koji će činiti karoseriju moderne reprodukcije Ferrarijevog dvosjeda 250 GT SWB Berlinetta s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je jedan od najskupljih automobila na aukcijama za koji su bogati kolekcionari spremni da izdvoje višemilionske iznose.

Nove fotografije otkrivaju da u RML-u privode kraju sklapanje prvog primjerka modernog izdanja na temu Ferrarijevog klasika, a plavi predprodukcijski automobil koji se krije iza zvaničnog naziva RML Short Wheelbase uskoro će biti podvrgnut mnogobrojnim testiranjima "uživo“ nakon kojih će Britanci početi da sastavljaju 30 primjeraka za već poznate kupce.

Ranije je potvrđeno da će RML-ova kombinacija karbona i moderne tehnologije u besprijekornom retro okruženju biti lakša od modela kojim je inspirisana, a dvosjed će pokretati 5,5-litarski atmosferski V12 motor iz Ferrarijevog modela 550 Maranello čijih će 485 konjskih snaga biti dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko četiri sekunde i skoro 300 km/h. Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je ručni 6-stepeni mjenjač.