Više od 1.800 KS
55

Rolls-Royceov motor koji je pokretao avion iz Drugog svjetskog rata ide na aukciju

D. B.
Motor kompanije Rolls-Royce, koji se nekada ugrađivao u avione iz Drugog svjetskog rata uključujući P-51 Mustang i Hawker Hurricane, ponuđen je na prodaju putem aukcije.

Riječ je o potpuno funkcionalnom 27-litarskim V12 Rolls-Royce Merlin motoru, koji razvija više od 1.800 KS, koji je uglavnom razvijen za operacije na velikim visinama gdje buka motora nije bila važna. Robusni motor je bio pouzdan te se koristio i za pokretanje oklopnih tenkova i MTB patrolnih čamaca.

Ovaj motor ne samo da je pokretao Spitfire, Hurricane i Mustang borbene avione, nego se koristio i za bombardere uključujući Lancaster i Mosquito.

To je prava zvijer koja izaziva strahopoštovanje ukoliko ste u blizini kada se pokrene.

Rolls-Royce Merlin motor napustio je fabriku Hillingdon nedaleko od Glasgowa 1949. godine, a ponovo je složen prije svega nekoliko godina tako da je u fantastičnom stanju.

Ovi motori su se proizvodili i u SAD-u pod licencom, a iz postrojenja kompanija Packard Motor Car Company i Continental Aircraft ih je izašlo više od 58.000.

Mnogi su izvezeni u Englesku, dok su ostali korišteni za verzije američkog aviona Curtiss P-40 te većinu verzija aviona P51. Ova verzija Packardovog Merlin motora pokretala je različite modele sjevernoameričkog aviona F-6 i P-51 Mustang.