U električnoj formi
53

Smart Roadster bi se mogao vratiti nakon 20 godina

D. B.
Prošla su skoro dva desetljeća otkako je završena proizvodnja modela Smart Roadster, a sada su se pojavile informacije da bi se mogao vratiti u električnoj eri i pridružiti se postojećim Smartovim modelima #1 i #3 SUV-u, kao i nadolazećem modelu #5.

Direktor kompanije Smart Europe Dirk Adelmann je rekao da se razmišljalo o izgledu novog Roadstera 2020. godine, nedugo nakon što je Geely kupio 50 posto udjela u brendu. Moderni Roadster je nacrtan, a Adelmann je otvoren prema ideji da ga pretvori u produkcijski model.

"Jedan kolega je kreirao prve crteže novog Roadstera. Imamo tri sjajna automobila, a nijedan od njih nije Roadster. No, zašto ne? Ako proizvedemo Roadster, budite sigurni da će biti veoma kompaktan i dvosjed", rekao je Adelmann.

Dodao je da je "emotivno povezan" s Roadsterom, jer je to bio prvi automobil na kojem je radio kada je stigao u Smart.

Roadster bi mogao vratiti kompaniju Smart njenim korijenima, a to su mali automobili. Modeli #1, #3 i #5 su veći u odnosu na Smartovu raniju ponudu, Roadster je bio dug 3,5 metra, a kompanija bi mogla osvojiti kupce ukoliko proizvede novi električni automobil koji je jednako mali.

I dok se razmišlja o Roadsteru, Smart je odlučan da predstavi novu generaciju modela ForTwo. Proizvodnja starog modela okončana je ranije ove godine, a plan je da koristi novu ECA (Electric Compact Architecture) platformu. Međutim, Smart će moći opravdati troškove nove platforme i razvoja modela ukoliko nađe partnera.

Adelmann je rekao da nema smisla proizvoditi automobil koji neće donositi novac, tako da je važno dijeliti platformu s partnerima, a time i investicije, mjesto proizvodnje i drugo.

Vezani članci