Život na dva točka
113

Španci uvode mobilni radar za električne skutere, kazna 200 eura za prekoračenje brzine od 25 km/h

A. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pojedini gradovi u Španiji, poput Malage, upozoravaju da su nesreće u kojima su učestvovali električni skuteri porasle skoro za 40 posto. Iz tog razloga, Španci uvode mobilni radar, koji će sa 200 eura kažnjavati vozače koji prekorače maksimalnu brzinu.

Električni skuteri su postali dio naše svakodnevnice i nema sumnje da će biti sve više. Oni su odlično prevozno sredstvo za održivu mobilnost, ali također stvaraju mnoge probleme zbog svog komplikovanog suživota s drugim učesnicima u saobraćaju i zbog nedostatka propisa koji bi adekvatnije regulisali njihovu upotrebu.

Zbog svih ovih razloga, brojne nezgode vezane su za električne skutere, izvjaštavaju Španci. Najnoviji izvještaj Fondacije Mapfre upozorava da su tokom prošle godine nesreće, u kojima su učestvovali električni romobili, porasle za 37 posto u Španiji.

Španska policija je na osnovu toga izrekla više od 10.000 kazni u posljednjih pet godina, uglavnom zbog pogrešnog parkiranja, zatim vožnje u pješačkim zonama, ali i u situacijama kada romobil koriste dvije ili više osoba istovremeno. Grad Malaga pravi novi korak u uspostavi regulacije korištenja i najavljuje uvođenje kontrole njihove brzine putem novih mobilnih radara.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tako će lokalna policija Malage posebno kontrolisati brzinu električnih skutera na svojim ulicama, a za one koji prekorače brzinu od 25 km/h slijedi kazna od 200 eura. Međutim, zavisno od ulice do ulice, skuteri mogu imati i ograničenje brzine od 20 ili čak 15 km/h.

Budući da romobili nemaju registarske tablice, policija će na licu mjesta identifikovati vozača i informisati ga o kazni koja će mu biti uručena naknadno. Kazne od 200 eura uvijek se odnose na vozača romobila, bilo da je u njegovom vlasništvu ili da je iznajmljen.

Iako postoje modeli koji razvijaju veće brzine, električni romobili ni u kojem slučaju ne bi smjeli prelaziti brzinu od 25 km/h. Za takve izvedbe tada je potrebna saobraćajna dozvola i osiguranje, jer se to već smatra mopedom.