"Peku" se na suncu
289

Stotine novih Teslinih automobila čekaju vlasnike na zaraslom polju

D. B.
Stotine Teslinih automobila parkiranih na zaraslom polju kreiraju scenu iz postapokaliptičnih filmova, no ovo je zaista prizor iz SAD-a. Naizgled napuštena vozila parkirana su blizu Teslinog servisnog centra u Tampi na Floridi, a brojevi šasija govore da su praktično potpuno nova.

Iako polje nije prenatrpano kao "groblja" električnih automobila u Kini, ipak izgleda zapušteno s visokom travom koja "guta" automobile. Većinom je riječ o primjercima redizajniranog Tesla Modela 3 (2024), a tu su i primjerci starijeg modela te nekoliko primjeraka Modela Y.

Viralna fotografija se pojavila na Redditu, a osoba koja ju je snimila provjerila je brojeve šasija i tvrdi da su automobili proizvedeni u aprilu i maju 2024. godine. Također, na automobilima su felge koje nisu dio standardnog paketa, dok su boje unutrašnjosti različite. Pored toga, poznato je da među njima nema Performance modela.

Jedan od korisnika je kontaktirao Teslin lokalni servisni centar te je saznao da su automobili na lokaciju transportovani zbog nedostatka mjesta u glavnim postrojenjima na Floridi i u Orlandu.

Također, jedan vlasnik je kazao da je snimak kamere u njegovom Modelu Y iz 2022. godine otkrio da je i ovaj automobil bio parkiran na sličnom polju prije nego ga je kupio.

Koliko dugo automobili ostaju na ovakvim lokacijama, nije poznato, no s razlogom postoji zabrinutost od štete koju može uzrokovati jako sunce na Floridi, kao i zbog glodara koji se mogu sakriti u visokoj travi.

Sudeći prema prizoru, moguće je da se Tesla suočava s istim izazovom kao i mnogi drugi proizvođači električnih automobila, a to je smanjenje potražnje.

Nakon rekordne isporuke od 484.956 automobila u četvrtom kvartalu 2023. godine, kompanija Tesla je u prvom kvartalu 2024. godine prodala 386.810 vozila, a u drugom 443.956. Međutim, eksperti očekuju pad prodaje u SAD-u, čime se stvara neizvjesnost za budućnost.

Prošle godine je Model Y bio najprodavaniji automobil na svijetu s 1.223.000 isporučenih primjeraka. Što se tiče blisko povezanog sedana Model 3, on je zauzeo 10. mjesto na listi najprodavanijih automobila s 508.000 prodanih primjeraka.

Zanimljivo, to su jedini električni automobili u top 10.