Fanovi mogu odahnuti
17

Toyota će zadržati Supru u životu čak i ako BMW "ugasi" Z4

D. B.
Toyota Supra ne ide nigdje, bar ne uskoro, potvrdio je predsjednik, prodaje, marketinga i operacija japanske kompanije za Australiju.

Supra će biti prisutna na tržištu još godinama, a nova generacija ovog modela s legendarnim imenom je već u fazi razvoja. Stoga fanovi nemaju razloga za brigu, jer Supra ne ide nigdje.

Ranije ove godine su se pojavili izvještaji da Toyota Supra i BMW Z4, modeli koji dijele platformu, odlaze u historiju 2026. godine. Oba modela se proizvode u Magna Steyru u Austriji, ali iako Z4 "pleše na ivici", Supra se ipak ne mora brinuti za budućnost jer je njena sudbina u potpunosti u rukama Toyote.

"Nema planova okončanje brenda Supra. Zo znam. BMW nije Toyota. Priče da Supra odlazi su samo špekulacije. Uopće ne očekujem da će Supra nestati. Nikako", izjavio je Sean Hanley.

Toyota je nedavno saopćila da će aktuelna generacija Supre učestvovati u Supercars šampionatu u Australiji 2026. godine te da će je pokretati moćni V8 motor. Hanley je potvrdio da bi trkaći automobil mogao nadživjeti postojeću cestovnu verziju,, no istakao je važnost brenda Supra za japansku kompaniju.

"Supra će biti na stazi godinama, to znam. Njeno ime traje godinama, mnogo je tu naslijeđa. To je veoma važan brend", dodao je on.

Pored toga, Hanley je nagovijestio da bi se Supra "mogla promijeniti" i dobiti "novi oblik" u budućnosti, no postavlja se pitanje kako bi ta evolucija mogla izgledati.

Što Supra bude duže živjela, to je bolje. Aktuelni automobil neće otići u historiju kao ikona poput njegovih prethodnika, no igra važnu ulogu za brend i ostaje važan model u sve manjem svijetu sportskih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Vezani članci