Hilux ispred svih
11

Toyota najuspješnija na ovogodišnjem izdanju relija Dakar

E. L.
Nakon dvosedmičnog „lomatanja“ kroz pustinje i kanjone Saudijske Arabije najviše mjesto na podijumu pripalo je Toyoti GR DKR Hilux T1 s posadom Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel.

Katarski rally vozač Nasser Al-Attiyah i njegov suvozač Francuz Mathieu Baumel bili su i najbrži i najsretniji na ovogodišnjem izdanju Dakar rallyja koji se po treći put održao u Saudijskoj Arabiji.

Al-Attiyah i Baumel su u Toyoti GR DKR Hilux T1 slavili sa 27 minuta i 46 sekundi prednosti ispred drugoplasirane posade Sébastien Loeb/Fabian Lurquin, a u timu Toyota Gazoo Racing naglašavaju da su posebno ponosni na svoj automobil koji se na ovogodišnjem Dakar rallyju pojavio prvi put i izdržao 4.000 kilometara brzinskih ispita i oko 3.000 kilometara itinerera podijeljenih u 12 etapa.

Na posljednji uspjeh Toyote, čiji je automobil po drugi put najuspješniji na Dakar rallyju, osvrnuo se i prvi čovjek japanske kompanije Akio Toyoda koji se zahvalio svima u timu i naglasio da će Toyota nastaviti učešće u različitim automobilskim trkama, što je najbolji recept za proizvodnju još boljih putničkih automobila.