Yaris Cross na vrhu
0

Toyotini elektrifikovani automobili su činili 74 posto prodaje u Evropi u posljednjih devet mjeseci

A. M.
Toyota je zvanično objavila svoje prodajne rezultate na evropskom tržištu. Novi podaci otkrivaju da su 74 posto prodaje brenda u Evropi u posljednjih devet mjeseci očekivano predstavljali elektrifikovani modeli.

Od početka 2024. godine do kraja septembra Toyota je u Evropi prodala 848.974 automobila. U poređenju sa istim periodom 2023. godine, to je povećanje prodaje od 5 posto.

Najprodavaniji modeli tokom ovog perioda bili su Yaris, koji također uključuje varijantu Yaris Cross, Corolla (uključujući model Corolla Cross) i novi C-HR.

Značajan detalj ovdje su prodajne performanse elektrifikovanih modela. Novi izvještaj otkriva da su ovi automobili činili 74 posto ukupne prodaje japanske marke na Starom kontinentu, što ne uopšte čudi, s obzirom na Toyotinu fokusiranost na hibride, umjesto na čisto električna vozila.

Naime, Toyota je prodala 683.409 elektrifikovanih automobila, odnosno 11 posto više nego u istom periodu prošle godine. Prodaja automobila s hibridnim (HEV) i plug-in hibridnim (PHEV) pogonima porasla je za čak 93 posto, dok je prodaja električnih automobila porasla za 19 posto, iako Toyota u ponudi ima tek jedan EV model.

Najprodavaniji elektrifikovani model bio je Yaris Cross Hybrid, sa 150.535 prodatih primjeraka.