Podsjetnik na Le Mans
17

Britanci predstavili izvrsnu kreaciju na osnovici Porschea 911 Turbo S

E. L.
Projekt s kojim britanska kompanija RML podsjeća na trkaći Porsche 911 GT1 koji je u nizu uspjeha zabilježio pobjedu (i) na čuvenoj trci 24 sata Le Mansa krije se iza naziva P39 40th Special Edition.

Poznati po atraktivnim kreacijama među kojima se ponajviše izdvaja posao oko trkaćeg Aston Martina Vulcan koji je prilagođen za korištenje i na javnim cestama, u britanskoj kompaniji RML Group za posljednji projekt odabrali su aktuelni Porsche 911 Turbo S (992.1) koji nakon mnogobrojnih modifikacija na karoseriji uveliko podsjeća na trkaći 911 GT1 iz devedesetih godina koji su „potpisali“ dizajner Tony Hatter i čuveni inženjer Norbert Singer.

Ispod karbonskih karoserijskih panela modela P39 40th Special Edition, čije je međuosovinsko rastojanje nešto veće u odnosu na standardni 911 Turbo S, krije se 3,8-litarski 6-cilindarski boxer motor koji je pojačan kapacitetnijim turbopunjačima i većim međuhladnjacima, a uz reprogramiran ECU i novi Inconel ispušni sistem vozač(ica) umjesto standardnih 650 KS i 800 Nm može računati na 900 KS i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta.

U RML-u tvrde da je P39 na stazi Nürburgring Nordschleife četiri sekunde brži od aktuelnog Porschea 911 GT3 RS, a iz mjesta do "stotke" stiže 0,2 sekunde brže od standardnog 911 Turbo S. Najveća brzina ostala je ista (330 km/h). S adaptivnom aerodinamikom karoserije i proširenim tragom točkova, u radnom programu Track i pri brzini 250 km/h prijanjanje automobila u zavojima je 4,5 puta veće od prijanjanja osnovice na kojoj je nastao. Među nekoliko radnih programa je i program Tour s kojim je podnica udaljenija od tla, a adaptivni ovjes tada je mekši i udobniji.

P39 nema zadnja sjedišta, jer je prostor iza novih prednjih sjedišta s pojasevima u četiri tačke pričvršćivanja zauzeo sigurnosni kavez, a RML će P39 40th Special Edition napraviti u samo deset primjeraka. Cijena superbrzog podsjetnika na Le Mans iznosi 578.000 eura i ne uključuje Porsche 911 Turbo S koji će poslužiti kao osnovica.