O ukusu se ne raspravlja
40

Iz Mansoryja stigao novi dvovratni Lamborghini Urus

D. B.
Oni dubokih džepova koji traže dvovratni Lamborghini mogu izabrati Revuelto ili Temerario, no Mansory je ponudio i treću opciju. Riječ je o dvovratnoj verziji SUV-a Urus.

Prošlo je nekoliko godina otkako je Mansory najavio dvovratnu verziju Urusa pod nazivom Venatus Coupe Evo C, koji će se proizvesti u svega nekoliko primjeraka, a ovo je najdramatičniji od dosad viđenih. Baš kao i Mansoryjev nedavni projekt baziran na Ferrariju Purosangue, Urus je drastično promijenio eksterijer i unutrašnjost SUV-a, a o ukusima se ne raspravlja, posebno kada je riječ o Mansoryjevim kreacijama.

Prednja polovina automobila je dobila novi prednji branik dramatičnog dizajna s naglašenim spliterom i nekoliko aerodinamičkih krilaca. Cijeli prednji dio je ukrašen šemom boja koje oslikavaju hiljade malih međusobno povezanih lančanih karika. Dnevna svjetla imaju oblik onih na Revueltu i predstavljaju lijep detalj.

Modifikacije se nastavljaju na bokovima, Mansory je "gurnuo" B-stubove nazad za 200 mm te je produžio prednja vrata, što je omogućilo potpuno uklanjanje stražnjih vrata. Tema karika se nastavlja i na ramenoj liniji i duž pragova te krasi nove bočne usisnike. Također, nove felge imaju centralne šarafe, a iza njih se "kriju" narandžasta kočiona kliješta.

Stražnji dio je dobio novo krilo koje se podiže s krova, drugo krilo je na vratima prtljažnika, a tu je još jedan mali lip spojler. Mansory je izradio i novi difuzor za Urus te je razvio tri završetka izduvnih cijevi koje su smještene u njegovom centralnom dijelu.

U unutrašnjosti se nastavlja Mansoryjev tretman. Crna Alcantara krasi sjedišta, panele vrata, stubove, tunel mjenjača i strop, dok kontrast pravi narandžasti konac. Sjedišta su također nova, kupci mogu računati i na LED zvjezdano nebo, prošivene kožne patosnice i tapacirung te još mnogo toga.

Zasad nije poznato da li je motor doživio iste modifikacije kao u prethodnom projektu, kada je snaga 4,0-litarskog twin-turbo V8 motora povećana na više od 900 KS i 1.100 Nm. Taj SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za 2,9 sekundi te dostiže maksimalnu brzinu od 323 km/h.

Vezani članci