Po želji vlasnika
12

Lanzante pretvorio Porsche 935 u "čudovište" legalno za cestu

D. B.
Ukoliko neko posjeduje superautomobil namijenjen isključivo za stazu ili hiperautomobil ograničenog izdanja koji se ne može registrovati, ali ga ipak želi voziti javnim cestama, onda se treba obratiti kompaniji Lanzante.

Britanska kompanija Lanzante postoji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća te ima dugu historiju u autosportu, no pažnju je privukla tek kada je počela praviti cestovno legalne primjerke modela McLaren P1 GTR. Najnoviji Lanzanteov projekt ne uključuje McLaren, nego Porsche koji se ranije mogao voziti samo na stazi.

Moderna verzija voljenog Porschea 935 napravljena je u svega 77 primjeraka, a otprilike prije 18 mjeseci su dva vlasnika kontaktirala Lanzante kako bi provjerili da li se njihovi automobili mogu učiniti legalnim za vožnju. Lanzante je ispunio njihovu želju, a automobili su predstavljeni na nedavno održanom Festivalu brzine Goodwood.

Najočiglednije modifikacije se nalaze naprijed. S obzirom na činjenicu da je originalni 935 dizajniran isključivo za stazu, on nema prednja svjetla. Da bi se našao na cesti, mora ih imati, tako da je Lanzante proizveo nove prednje blatobrane i ugradio par tankih prednjih svjetala,

Napravljeno je još nekoliko promjena eksterijera, jedan automobil nosi crveno-bijelu livreju, dok drugi krasi suptilniji srebrni Martini dizajn. Ugrađena je i nova ručna kočnica, a Lanzante je upotrijebio svoju magiju za elektroniku i ovjes kako bi automobil bio što spremniji za cestu.

Promjena na pogonu nije bilo, tako da je tu i dalje originalni 3,8-litarski twin-turbo 6-cilindrični motor, koji isporučuje 700 KS i uparen je sa sedmostepenim PDK automatskim mjenjačem s dvostrukim kvačilom.

Cijena ovih modifikacija nije javno otkrivena.