Agresivniji i snažniji
21

Mansory Pugnator je Ferrari Purosangue na steroidima

D. B.
Iako se čekalo duže od očekivanog, Mansory je ipak predstavio svoju verziju Ferrarijevog modela Purosangue.

Kao i obično, Mansoryjeve ideje se neće svakome svidjeti, no dosadašnje iskustvo govori da u njemačkoj kompaniji znaju šta rade. Novi projekt pod nazivom Mansory Pugnator dizajniran je po ukusu bogate klijentele te predstavlja potpunu konverziju super crossovera uključujući agresivne vizuelne modifikacije, nove felge i skromno povećanje snage. Ovim promjenama Mansory želi udovoljiti klijentima koji smatraju da Purosangue u fabričkoj formi "nije dovoljno blještav i glasan".

Pugnator je ime izvedeno iz latinske riječi "takmičar", dobio je bodykit napravljen od karbonskih vlakana u boji karoserije, a to je Vermillion crvena boja. Sve Ferrarijeve oznake su uklonjene i zamijenjene Mansoryjevim, što ne iznenađuje jer suptilnost nije odlika ovog tunera.

Veliki dodaci i usisnici na prednjem braniku značajno povećavaju downforce na prednjoj osovini, a karoserija je "puna" peraja, nabora i usisnika zraka, što Pugnatoru daje prepoznatljivi izgled "Mansoryja na steroidima". Svidio vam se ili ne, definitivno ćete ga uočiti.

Hauba je napravljena od karbonskih vlakana, kao i proširenja lukova točkova, ventilacijski otvori na blatobranima, masivne bočne rešetke i lažni usisnici na stražnjim vratima. Nazad se nalazi masivni difuzor u koji su integrisane četiri cijevi izduvnog sistema. Stražnja maska je također izrađena od karbona, a ističe se i masivno stražnje krilo.

Pugnator se "kotrlja" na novim FC.5 jednodjelnim kovanim felgama veličine 22 inča naprijed i 23 inča nazad. Mansory planira nuditi ove felge u različitim bojama i veličinama i za svoje druge kreacije. One dolaze s gumama visokih performansi. Informacija o modifikacijama ovjesa nema.

Ferrarijev 6,5-litarski V12 motor razvija 725 KS i 715 Nm obrtnog momenta, no Mansory je remapiranjem ECU jedinice, ugradnjom novog izduvnog sistema s kontrolom krilaca i sportskih katalizatora povećao snagu na 755 KS i 730 Nm. To je malo povećanje, no ipak dovoljno da se vozač osjeti posebnijim.

Unutrašnjost je presvučena kožom u boji bjelokosti, a kontrast prave crveni detalji i karbonski umeci. Sjedišta, nasloni za ruku i paneli vrata imaju novi perforirani uzorak. Tuner je postavio aluminijske papučice, prošivene patosnice i svoje oznake, a nudi i brojne druge opcije prilagođavanja.

Cijena modela Mansory Pugnator nije javno objavljena.