Samo 30 primjeraka
36

Veloce12 je impresivna evolucija Ferrarija 550 iz devedesetih

D. B.
Kompanija Touring Superleggera je za svoj novi projekt odabrala legendarni Ferrari 550 Maranello te ga je uvela u moderni svijet.

Prelijepa kreacija na točkovima predstavljena je tokom Monterey Car Weeka i nazvana je Veloce 12. Iako je većim dijelom zadržan Ferrarijev originalni dizajn, automobil zaista nakon modifikacija izgleda mnogo bolje. Neki će reći da je atraktivniji u odnosu na 12Cilindri, Ferrarijev novi flagship Grand Tourer.

Touring Superleggera je izradio novu karoseriju od karbonskih vlakana te je proizveo nova prednja i stražnja svjetla. Tu je i ojačana šasija, a automobil pokreće modificirana verzija originalnog 5,5-litarskog atmosferskog V12 motora. Ovaj motor je ponovo složen i ima novi sistem hlađenja, a kompanija je ugradila i aftermarket izduvni sistem. Motor je snažniji u odnosu na originalnu verziju te isporučuje 510 KS i 568 Nm obrtnog momenta, dok je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebne su 4,4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 320 km/h.

Za zaustavljanje su zadužene Brembo kočnice sa šest klipova naprijed i četiri nazad. TracTive ovjes s prilagodljivim amortizerima osigurava da se klasični GT na cesti ponaša kao i moderni automobil.

Unutrašnjost nije zapostavljena te je presvučena prelijepom smeđom kožom prisutnom na sjedištima i armaturnoj ploči, a izrađena su nova dugmad i prekidači.

Proizvodnja modela Veloce12 je ograničena na svega 30 primjeraka. Konverzija košta 690.000 eura bez uračunate cijene donorskog automobila.