Napredak za održivost
69

Volkswagenova fabrika u Poljskoj koristila samo solarnu energiju

D. B.
Fabrika kompanije Volkswagen, koja se nalazi u Wrzesniji u Poljskoj, prvi put je radila samo na solarnu energiju 27. septembra 2024. godine. Ova prekretnica obilježava veliki korak ka održivoj proizvodnji njemačkog giganta.

U poljskom postrojenju se proizvodi Volkswagen Crafter, a ono posjeduje jednu od najvećih solarnih elektrana u Evropi. Riječ je o 25.000 solarnih modula postavljenih na 22 hektara, koji proizvode 15,2 MW energije.

Volkswagen Poznan (VWP) se udružio s kompanijom Quanta Energy kako bi završio drugu fazu ovog velikog projekta. U prosjeku, solarna elektrana će pokriti 20 posto godišnjih potreba fabrike za električnom energijom.

"Nova fotonaponska elektrana u fabrici Wrzesnia je veliki korak ka potpunoj energetskoj samodovoljnosti, kao i održivoj te ekološki prihvatljivoj proizvodnji, Također, osigurava da imamo pristup energiji po stabilnim cijenama", izjavila je direktorica Stefanie Hegels.

VWP-ov potez je u skladu s ciljem Volkswagen Grupe da postigne klimatski neutralnu proizvodnju u svim svojim proizvodnim postrojenjima do 2040. godine. Kompanija koristi zelenu energiju od 2019. godine te pokazuje svoju posvećenost smanjenju karbonskog otiska.

Međutim, VWP se ovdje ne zaustavlja te planira dodati 3,1 MW solarnu farmu i 6,5 MW krovni sistem kako bi unaprijedila svoj kapacitet obnovljive energije. Započeti su administrativni procesi kako bi se postavile vjetroturbine.