Tvornica u Belgiji
24

Volvo proizveo milion primjeraka modela XC40 u Gentu

A. M.
Švedski proizvođač automobila obilježava novu prekretnicu u proizvodnji automobila. Naime, tvornica u Gentu, u Belgiji, proizvela je milion jedinica modela XC40/EX40.

Volvo je predstavio XC40 prije sedam godina na posebnom događaju u Milanu. Također, godinu dana kasnije, najveći SUV švedske marke XC90 proglašen je "Automobilom godine u Evropi", što je bilo prvi put za brend sa sjedištem u Geteborgu.

Od 2020. godine XC40 je bio dostupan i u čisto električnoj verziji. Ove godine, ovaj XC40 s nultim emisijama preimenovan je u EX40, kako bi se pridružio drugim električnim modelima kompanije.

U 2023. godini, XC40 je bio drugi Volvo najprodavaniji model, a samo ga je nadmašio njegov veći brat XC60. U prvim mjesecima 2024. godine XC40 je zadržao svoju poziciju, ali poslije je stigao manji EX30 i uzburkao poredak.

Od samog početka, model Volvo XC40 se proizvodi u belgijskoj tvornici. Danas, sedam godina poslije švedski proizvođač obilježava postizanje važne prekretnice - milion proizvedenih primjeraka modela XC40/EX40.

U Gentu će se uskoro sklapati i manji EX30, budući Šveđani žele izmjestiti proizvodnju iz Kine kako bi izbjegli plaćanje dodatnih carina koje nameće Evropska unija za takve automobile.

Trenutna ponuda električnih modela Volva uključuje pet modela, a još pet je u razvoju. Do 2030. godine Šveđani planiraju da minimalno 90 posto njihovih automobila, koji se prodaju širom svijeta, budu isključivo električni, mada je taj plan još uvijek na klimavim nogama.