Stižu zabavne igre
102

Vozači Volkswagenovih električnih modela će od septembra zabavnije provoditi vrijeme punjenja

D. B.
Električni automobili mijenjaju način na koji vozimo, no vrijeme punjenja njihovih baterija i dalje može predstavljati problem. Međutim, Volkswagen sada ima pametno rješenje, koje će učiniti čekanje podnošljivijim pa čak i zabavnim.

Riječ je o multiplayer videoigrama, koje će biti dostupne u nekoliko Volkswagenovih modela, uključujući električne modele kao što su ID.7, ID.5, ID.4 i ID.3, ali i u modelima Passat, Tiguan, Golf i Golf Estate. Volkswagen se udružio s platformom AirConsole te će putem svog infotainment sistema putnicima omogućiti igranje različitih igara.

Sve što će biti potrebno jeste da putnici pokrenu AirConsole aplikaciju na smartphoneima i skeniraju QR kod prikazan na infotainment ekranu, nakon čega će njihovi mobiteli postati kontroleri i igra može početi. Svako ko se nalazi u automobilu može igrati igre, a zahvaljujući ovoj funkciji će i punjenje baterije biti zabavnije.

Volkswagen nije prvi u ovoj ideji, jer BMW već nudi AirConsole platformu u nekim od svojih modela. Ljepota je u fleksibilnosti pomenute platforme, koja radi na različitim uređajima, od web browsera do pametnih TV uređaja, a sada i u Volkswagenovim automobilima.

Ovo je pametan način da se boravak u automobilima učini zabavnijim, što će biti posebno korisno za porodice s djecom, ali i sve one kojima teško pada čekanje da se baterija napuni.

U početku će usluga biti dostupna samo na određenim evropskim tržištima, a potom i na mnogim drugim u budućnosti uz veći broj igara.

Ovaj potez Volkswagena je dio napora da se poboljša iskustvo boravka u automobilu. Kako električna vozila postaju više mainstream, zabavljanje putnika, posebno tokom punjenja, postaje sve važnije.

Selekcija dostupnih igara je usmjerena tako da odgovara osobama svih starosnih grupa, a bit će dostupni single i multiplayer modovi.