Stara škola
29

Za ovaj Renault 5 Turbo 2 novi će vlasnik izdvojiti 84.000 dolara

Piše: E. T.
Prvi i jedini vlasnik izvanredno očuvanog primjerka preteče Clia V6 za svoju je "Peticu" na aukciji tražio početnih 36.000, a najveća ponuda na kraju je dostigla 84.000 dolara.

Jedan od rijetkih primjeraka legendarnog sportskog modela Renault 5 Turbo 2, koji je francuska automobilska kompanija napravila prvenstveno zbog rally utrka, prvi i jedini vlasnik kupio je krajem 1984. godine u prodajnom salonu Renaulta u Njemačkoj i uredno ga transportovao u Sjedinjene Američke Države gdje živi.

Automobil s centralno smještenim motorom i pogonom preko zadnje osovine je nakon 32 godine prešao samo 60.000 kilometara i u izvanrednom stanju je ponuđen na aukcijskoj prodaji na kojoj je novi vlasnik na kraju pristao da izdvoji čak 84.000 dolara.

Renault je početkom osamdesetih godina ponudio nastavak modela 5 Alpine, a s modelom Turbo, odnosno Turbo 2, stigao je centralno smješten 1,4-litarski četverocilindarski motor koji je uz asistenciju Garett T3 turbo-punjača nudio 160 KS i 221 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je bilo više nego dovoljno za odlične performanse automobila čija je ukupna masa (od 970 do 1.050 kg u verziji Turbo 2) neostvariva za današnje sportske automobile B segmenta.

Prvi vlasnik je automobil čija karoserija na sebi nosi originalnu boju opremio dodacima iz ponude odjela Renault Sport, uključujući elemente s kojima je motor dobio dodatnih 25 KS i dorađen ovjes, a jedine promjene u unutrašnjosti odnose se na Alpinin upravljač, izrazito profilisano vozačko sjedište i sigurnosni kavez.

Vezani članci