Geografske oznake
4

Bosna i Hercegovina zaštitila 20 čuvenih domaćih prehrambenih specijaliteta

Sarajevski ćevapi
Sarajevski ćevapi
Sarajevski ćevapi, ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine, nevesinjski krompir - samo su tri od ukupno 20 prehrambenih proizvoda zaštićenih kroz robustan program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući zajedničkom radu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH (USAID Turizam) i partnerima poput EU, UNDP-a i UN FAO-a, uz podršku entitetskih ministarstava poljoprivrede i lokalnih zajednica, u ovoj godini ostvaren je ogroman napredak, tako da je broj proizvoda s oznakom porijekla značajno povećan jer ih je na početku 2024. godine bilo svega sedam.

Ovaj rast pokazuje da postoji snažna kolektivna posvećenost očuvanju autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u promociji jedinstvene kulinarske baštine Bosne i Hercegovine. Potrošači sada mogu imati veće povjerenje u proizvode, a lokalni proizvođači će dobiti bolju vidljivost na tržištu i zasluženo priznanje. Agencija za sigurnost hrane BiH aktivno radi s projektom USAID Turizam na boljem uključivanju zaštićenih proizvoda u turistički sektor i obogaćivanju turističke ponude zemlje.

Na internetskoj stranici Agencije za sigurnost hrane objavljena je interaktivna mapa koja je jednostavna za korištenje i nudi osnovne informacije o proizvodima, a ranije ove godine izdata je i publikacija pod nazivom "Tradicionalni prehrambeni proizvodi Bosne i Hercegovine i potencijal geografskih oznaka", s detaljnim pregledom proizvoda koji imaju potencijal za dobijanje geografskih oznaka.

Šta su Geografske oznake?

Geografske oznake (GO) označavaju proizvode koji potiču iz određenog geografskog područja, a posjeduju svojstva ili imaju ugled koja proizlazi iz tog porijekla. Stroga pravila proizvodnje definirana posebnim propisima osiguravaju održavanje visokog kvaliteta ovih proizvoda i nadzor neovisnih tijela radi dosljednosti i autentičnosti.

U skladu s politikama zaštite kvaliteta u BiH, za certificiranje proizvoda koriste se tri najvažnije oznake:

  • ZOP – zaštićena oznaka porijekla,
  • ZOGP – zaštićena oznaka geografskog porijekla i
  • GTS – garantovano tradicionalni specijalitet.

Ove oznake štite integritet lokalnih proizvoda, jačaju povjerenje potrošača i garantuju da su certificirani artikli proizvedeni prema strogo definisanim standardima kvaliteta.

Važnost zaštite geografskog porijekla

Osim garancije kvaliteta, geografske oznake značajno doprinose ekonomskom osnaživanju lokalnih zajednica. Certificirani proizvodi često postižu više cijene na tržištu, pri čemu geografska oznaka predstavlja i važan marketinški alat. Prehrambeni proizvodi s geografskim oznakama imaju važnu ulogu u razvoju ruralnog turizma jer njihova jedinstvenost privlači domaće i strane posjetioce, svrstavajući ove proizvode na listu kulinarskih delikatesa koje turisti žele doživjeti. Sinergija između hrane i turizma ključ je održivog razvoja ruralnih područja i stvaranja autentičnog turističkog iskustva.

Zaštita na evropskom nivou

Štiteći i promovišući lokalne proizvođače u lancu vrijednosti, geografske oznake strateški pozicioniraju jedinstvene bh. poljoprivredne i prehrambene proizvode na domaćoj, ali i međunarodnoj sceni. Nakon registracije na državnom nivou, proizvođači mogu zatražiti i zaštitu unutar Evropske unije, čime dodatno povećavaju svoju vidljivost na tržštu.

"Geografska oznaka bila je ključna za unapređenje našeg poslovanja. Zahvaljujući zaštićenoj oznaci porijekla, uspjeli smo postati vidljiviji na tržištu i dobiti zasluženo priznanje za naš rad i trud. Trenutno smo u procesu registracije Livanjskog sira na evropskom nivou i očekujemo da će nam to donijeti još bolje rezultate, uključujući pristup i prepoznatljivost na širem evropskom tržištu", kazao je Darinko Mihaljević, predsjednik Udruge za zaštitu Livanjskog sira.

Ako želite dobiti više informacija o tome koliko su važne ove oznake i ako želite pregledati certificirane proizvode iz Bosne i Hercegovine, posjetite zvaničnu internetsku stranicu Agencije za sigurnost hrane BiH, gdje ćete pronaći detaljne smjernice za registraciju i certifikaciju proizvoda.