Vlada KS "ulijeće"
183

Delić: Bilo bi neprihvatljivo da BiH propusti EXPO i takvu priliku za predstavljanjem

M. P.
Puno posla je pred nama, kaže Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Puno posla je pred nama, kaže Delić (Foto: D. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo organizovat će nastup bh. privrednika na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju, a odluka je donesena nakon što su kontaktirali organizatore i tražili saglasnost da u ime države na sebe preuzmu organizaciju i obezbijede novac potreban za nastup na ovoj prestižnoj manifestaciji.
Teško je, kako je za Klix.ba kazao ministar privrede KS-a Adnan Delić, procijeniti koliko novca će tačno trebati, ali smatra kako se radi o iznosu od oko pet miliona KM, što je znatno manje od onoga koliko su uložile zemlje regiona (oko 20 miliona KM).

"Bosna i Hercegovina dobila je besplatno štand na oko 400 kvadratnih metara prostora i organizatori su nam obezbijedili brojne pogodnosti besplatno, što druge zemlje nsiu dobile. Zbog toga nam je neshvatljivo da je državna vlast tek tako odustala od EXPO-a, a i pogotovo nakon svego što je do sada urađeno na organizaciji učešća jer nije ovo pitanje o kojem se govori od jučer, već je to priča koja traje od 2017. godine kada je BiH potvrdila svoje učešće. Na nama je sada da u kratkom roku obezbijedimo sve što je potrebno kako bismo na najbolji mogući način predstavili našu državu. Sada treba da osmislimo kompletan plan učešća i predstavljanja BiH na manifestaciji koja traje šest mjeseci. Taj program treba da bude sveobuhvatan, detaljan, prilagodljiv za prezentaciju svih strukturnih cjelina koje su definisane kriterijima i pravilima EXPO-a", kazao je Delić.

Delić smatra kako bi bilo neprihvatljivo da BiH propusti ovakvu priliku za predstavljanjem, gdje 192 zemlje učestvuju i gdje se očekuje posjeta oko 25 miliona ljudi iz cijelog svijeta.

"Sigurni smo da ćemo uspjeti da obezbijedimo i novac koji je potreban. Uskoro idemo u rebalans budžeta Kantona Sarajevo i u tom rebalansu ćemo se potruditi da obezbijedimo sredstva koja su neophodna za nastup bh. delegacije. Pozvat ćemo i sve kantonalne vlade u Federaciji BiH, ali i vlade entiteta, kao i samu državu da nam pomognu, kako finansijski tako i u svakom drugom smislu. Mi već zaostajemo u pripremama za svim zemljama, ali se nadamo da ćemo uz zajednički pristup i angažman uspjeti da to iznesemo na najbolji način jer bh. privrednici to zaslužuju", poručio je Delić.

Ono što je važno istaći jeste da EXPO nije sajam privrede, niti se na njemu predstavljaju kompanije, već je to prilika da država predstavi različite grane privrede koje imaju potencijal za razvoj i ulaganje. Stoga, Delić kaže kako će se potruditi da izaberu strateške grane privrede koje će se predstaviti na EXPO-u, te ističe kako je turistički sektor vjerovatno trenutno najspremniji za predstavljanje u Dubaiju.

"Puno posla je pred nama, već smo počeli i bit će nam zadovoljstvo da pružimo priliku privrednicima da pokažu da BiH ne zaostaje za zemljama regije i da imamo znanje, ljude, iskustvo, imamo šta da ponudimo, kako zemljama regije tako i zemljama svijeta, samo nam treba dati priliku", poručio je Delić.