Pritisak na privredu
35

Agencija smanjila kreditni rejting Izraela i upozorila da bi rat mogao trajati do 2025. godine

F. H.
Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich sa premijerom Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA-EFE)
Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich sa premijerom Benjaminom Netanyahuom (Foto: EPA-EFE)
Agencija za kreditni rejting Fitch snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Izraela s A+ na A, navodeći pogoršanje geopolitičkih rizika dok se rat između Izraela i Hamasa produžava.

Također je zadržao negativne izglede za rejting, što znači da je moguće daljnje smanjenje.

"Prema našem mišljenju, sukob u Gazi mogao bi potrajati i do 2025. i postoje rizici da se proširi na druge fronte", rekla je agencija za rejting u saopćenju.

Ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich umanjio je značaj ovog poteza kao "prirodnog" usred rata i rekao da će se izraelska ekonomija oporaviti nakon odgovornih koraka koje planira poduzeti.

Strahuje se da bi se sukob u Gazi mogao pretvoriti u širi bliskoistočni rat eskalirali su krajem prošlog mjeseca nakon ubistva čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Iranu i vrhovnog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Shukra u Bejrutu.

Izraelski šekel pao je čak 1,7 posto u odnosu na dolar u ponedjeljak, a dionice su završile preko 1 posto niže u Tel Avivu, dok su ulagači zabrinuti zbog mogućeg napada na Izrael.

Pojačane napetosti između Izraela i Irana i njegovih saveznika mogle bi implicirati značajnu dodatnu vojnu potrošnju, uništavanje infrastrukture i štetu ekonomskoj aktivnosti i ulaganjima, rekao je Fitch.

Bonitetna agencija očekuje da će izraelska vlada trajno povećati vojnu potrošnju za blizu 1,5 posto BDP-a u odnosu na prijeratne razine.

"Javne financije su pogođene i projiciramo budžetski manjak od 7,8 posto BDP-a u 2024., a dug će ostati iznad 70 posto BDP-a u srednjoročnom razdoblju", rekao je Fitch. Predviđa se da će dug zemlje ostati u uzlaznom trendu nakon 2025. ako se nastavi veća vojna potrošnja i ekonomska neizvjesnosti.

Ostali faktori koji pokreću smanjenje rejtinga su "politička frakcija, koalicijska politika i vojni imperativi" koji dovode u opasnost nove mjere fiskalne konsolidacije, dodao je Fitch.

Fitch je treća globalna kreditna agencija koja je snizila kreditni rejting Izraela od izbijanja rata, pridruživši se S&P i Moody's. U aprilu je Fitch skinuo Izrael s "negativnog kreditnog rejtinga" i potvrdio kreditni rejting zemlje A+ - ali s negativnim izgledima - navodeći neizvjesnost o trajanju i veličini rata s Hamasom i njegovom utjecaju na teret duga vlade.

Kao odgovor na smanjenje rejtinga, glavni računovođa Ministarstva finansija Yali Rothenberg pozvao je vladu da stvori što je više moguće sigurnosti za izraelsku privredu, ulagače i rejting agencije tako što će brzo djelovati na formuliranju odgovornog državnog budžeta za 2025.