Raste neizvjesnost
30

Azijske berze u padu jer je Biden odustao od utrke za Bijelu kuću

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Azijske berze su u padu u ponedjeljak jer je odluka Joea Bidena da odustane od predsjedničke utrke u SAD-u potaknula novu neizvjesnost, dok se činilo da trgovce nije dirnula odluka Kine da smanji kamatne stope u pokušaju da potakne svoju posrnulu ekonomiju.

Nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa prošlog vikenda i republikanske konvencije koja je uslijedila, ulagači su povećali opklade da će pobijediti na izborima u novembru.

Biden je u nedjelju popustio višesedmičnim pozivima da se povuče nakon lošeg nastupa u debati koja je pokrenula više pitanja o njegovom zdravlju, te je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris da ga naslijedi.

Vijest je ostavila marketare da se pitaju ko će se sukobiti s Trumpom, čija je očekivana pobjeda podigla dionice i dolar zbog očekivanja smanjenja poreza i deregulacije.

Analitičari kažu da će tržišta vjerojatno biti nestabilna u bliskoj budućnosti.

"Iako će tržišni instinkt reći da vijest dodaje određeni stepen neizvjesnosti ishodu izbora od 5. novembra koji nije bio prisutan prošle sedmice, proći će mnogo sedmica... prije nego što iko može razumno utvrditi je li utrka za Bijela kuća znatno uža nego što se prije činilo", rekao je Ray Attrill iz Nacionalne australske banke.

Dionice u Aziji pale su u ponedjeljak nakon gubitaka na Wall Streetu i u Evropi, gdje je trgovinom dominirao pad globalnih kompjuterskih sistema kao rezultat neispravnog ažuriranja antivirusnog programa koji je pogodio aerodrome, aviokompanije, vozove, banke, trgovine i čak i ljekarske preglede.

Tokio, Hong Kong, Šangaj, Sydney, Seul, Singapur, Taipei i Manila - svi su pali, iako su Jakarta i Wellington napredovali.

Najnoviji razvoj događaja iz Washingtona zasjenio je optimizam da će Federalne rezerve u SAD-u smanjiti kamatne stope već u septembru, a možda i prije januara.