Finansije domaćinstva
21

Evropljani se odriču mnogo čega da bi platili troškove stanovanja: Nekoliko stvari prednjači

B. R.
Dablin (Foto: Shutterstock)
Dablin (Foto: Shutterstock)
U izvještaju agencije za nekretnine RE/MAX Europe je navedeno da je više od jednog od 10 Evropljana prošle godine moralo smanjiti troškove za hranu i druge svakodnevne potrepštine kako bi platili troškove stanovanja.

Istraživanjem spomenute agencije je utvrđeno da su prosječni troškovi stanovanja u posljednjih 12 mjeseci u Evropi porasli za 54 posto. Više od jedne trećine stanovnika Starog kontinenta ili 37 posto je kazalo da su se snalazili kako bi platili troškove stanovanja. Skoro jedna petina ili 19 posto kazalo da se bore sastaviti kraj s krajem.

Evropska domaćinstva u prosjeku troše 38 posto od svojih ukupnih prihoda za stanarinu, ratu kredita i komunalije. Kada je u pitanju taj trošak u svakoj državi pojedinačno, najveći je u Sloveniji (43 posto), a zatim u Portugalu (42 posto). S druge strane, taj trošak je bio najmanji u Švicarskoj (30 posto).

Kako bi mogli pokriti ostale troškove stanovanja, 80 posto ispitanika je kazalo da su počeli smanjivati svoje ostale troškove.

Najviše su smanjili troškove za društvene aktivnosti, kao što su izlasci (41 posto), a zatim za putovanja i luksuzne stvari (40 posto), odjeću i obuću (30 posto), pretplatničke usluge (27 posto), elektronske uređaje (25 posto), sportske aktivnosti, među kojima je i vježbanje u teretani (23 posto) i svakodnevne stvari (16 posto). Nadalje, 20 posto je onih koji tvrde da uopće nisu morali smanjivati troškove na navedeno kako bi platili troškove stanovanja.

Za naglasiti je da je 16 posto Evropljana koji su smanjili troškove za hranu. Kada je u pitanju smanjivanje tog troška u svakoj državi pojedinačno, ono je najviše iznosilo u Austriji i Finskoj (26 posto).

Spomenutim istraživanjem agencije za nekretnine RE/MAX Europe je utvrđeno da je 15 posto Evropljana izjavilo da su bili primorani da pribjegnu nekom obliku zaduživanja kako bi pokrili troškove stanovanja. Ovaj trend je bio najizraženiji u Turskoj (32 posto), Bugarskoj (22 posto) i Rumuniji (20 posto).

Uprkos zabrinutosti zbog troškova stanovanja, stopa zadovoljstva stanovanjem je i dalje visoka u mnogim dijelovima Evrope. Po ovom pitanju prednjače Nizozemska i Rumunija (84 posto) dok je Irska na začelju (67 posto). Evropski prosjek zadovoljstva stanovanjem iznosi 76 posto, piše Euronews.