Zamjenik ministra
95

Hasanović odgovorio Zukiću: Nije istina da se Vlada FBiH u ovoj godini zadužila za 650 miliona KM

B. R.
Muhamed Hasanović i Muamer Zukić (Foto: Klix.ba/Parlament FBiH)
Muhamed Hasanović i Muamer Zukić (Foto: Klix.ba/Parlament FBiH)
Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) negira da se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini zadužila za još 650 miliona KM.
Njegova reakcija je uslijedila nakon što je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Muamer Zukić (SDA) jučer izjavio da se entitetska vlada 2024. zadužila za 650 miliona KM.

Hasanović je naglasio da je ispoštovana procedura, tj. da su stvorene pretpostavke za zaduženje, ali da se ono nije dogodilo. Kao razlog za stvaranje tih pretpostavki je istakao "u slučaju potrebe". Tvrdi da uopće nije bilo emisije vrijednosnih papira putem berze. Objavio je i tabelu zaduženja Vlade FBiH tokom ove godine, izdvojivši neke od podataka iz ove tabele.

"Tabela pokazuje da se Vlada FBiH u 2024. zadužila za 283,90 miliona KM te da je u ovoj godini otplatila dio duga u iznosu od 57,12 miliona KM. Trenutni dug Vlade FBiH, koji je napravljen u 2024., iznosi 226,77 miliona KM, što predstavlja samo 34,88 posto duga o kojem se plasira laž. Do 2. aprila 2025. bit će vraćeno još 97,48 miliona KM ovog duga, što je dodatno smanjenje za 34,30 posto", ukazao je Hasanović.

Istakao je da udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 20,86 posto, a da je do 31. marta prošle godine iznosio 24,90 posto.

"Što nam govori da je Vlada FBiH za godinu i po smanjila udio duga u BDP-u za 1,5 posto", dodaje.

Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine je napomenuo da su sve navedene informacije javne i transparentne te da "neistinite informacije" govore o "potpunom neznanju" onih koji ih plasiraju.