Odluka vlade
0

Hrvatska najavljuje veliku poresku reformu, razmatra se i uvođenje poreza na nekretnine

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministar rada i socijalne politike Hrvatske Marin Piletić izjavio je kako se najavljena poreska reforma još uvijek usklađuje, ali da je postignut konsenzus oko njenog važnog dijela.

Naime, Piletić je rekao kako su predsjednik vlade i određeni ministri iznijeli partnerima najave poreske reforme i daljnjeg poreznog rasterećenja građana najvjerovatnije od 1. januara 2025. godine.

"I poreska reforma se još usaglašava. Paket niza zakona koji se mijenjaju će vrlo skoro najprije u javnu raspravu", poručio je Piletić.

Ono što je novost jeste da će dio poreznog paketa biti i porez na nekretnine.

"Porez na nekretnine će biti jedan od dijelova porezne reforme. S obzirom na to da postoji čitav niz poreza, misli se ponuditi jedno cjelovitije rješenje s ključnim ciljem oko kojeg dugo već postoji konsenzus sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, a to je što manje porezno opterećenje rada i prebacivanje tog tereta na imovinu", rekao je.

Istaknuo je kako unutar parlamentarne većine postoji konsenzus da se ide u smjeru uvođenja poreza na nekretnine i da se to više ne odnosi samo na kuće za odmor nego i svih nekretnina koje ne služe primarno za stanovanje.

"Želimo poslati jasnu poruku da je priuštivo stanovanje prioritet u ovom mandatu Vlade", naglasio je.

Na pitanje u kojoj mjeri se sadašnji prijedlog poreza na nekretnine razlikuje od onog ranijeg, ministar je kazao kako se razlikuje drastično.

"Nema zamjene komunalne naknade za porez nego jedna sasvim druga metodologija oporezivanja", dodao je.