Pametno ulaganje novca
67

Kako je tekao put bogaćenja Elona Muska: Poslovne avanture iz kojih je izašao kao milijarder

V. K.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Američki milijarder Elon Musk večeras je i zvanično postao vlasnik Twittera, a njegov put do enormnog bogatstva bio je i više nego zanimljiv.

Wall Street Journal objavio je kratku retrospektivu karijere Elona Muska gdje su zabilježeni i njegovi počeci u poslovnom svijetu.

Sve je počelo još 1997. godine kada je Musk, zajedno sa mlađim bratom Kimbalom, pokrenuo kompaniju Zip2 koja je omogućavala medijima da novine izdaju u online formatu. Kompanija je 1999. godine prodana kompaniji Compaq Computer, a Musk je tako s 27 godina inkasirao 22 miliona dolara.

Zip2 (Foto: Wall Street Journal)
Zip2 (Foto: Wall Street Journal)

Nakon toga, Musk je nastavio putešestvije u svijetu biznisa te je pokrenuo i startup pod nazivom X.com. Kasnije, X.com je postao PayPal, a 2002. godine ova kompanija prodana je eBay za 1,4 milijarde dolara, a Musku je pripalo više od 100 miliona dolara.

Većinu novca od prodaje PayPala, Musk je uložio u SpaceX, dobro poznatu kompaniju koja je osnovana 2002. godine. Prošle godine, kompanija koja je do sada lansirala brojne satelite u svemir, procijenjena je na više od 100 milijardi dolara.

"Uspjeh kompanije omogućio joj je ugovore s NASA-om uključujući i potpisivanje ugovora za izradu kapsule putem koje će astronauti letjeti u svemir", navodi se.

Osim kompanije SpaceX, Elon Musk je svoj uspjeh bazirao i na kompaniji Tesla kojoj se pridružio kao investitor još 2004. godine.

Tesla - ponos Elona Muska (Foto: EPA-EFE)
Tesla - ponos Elona Muska (Foto: EPA-EFE)

Prvi automobil, kompanija je predstavila javnosti 2006. godine, a proizvodnja poznatog električnog automobila Tesla Model X započela je 2012. godine. Sportska varijanta ovog modela predstavljena je javnosti 2015. godine, a najprodavaniji Model 3 ljubiteljima električnih automobila dostupan je još od 2017. godine.

"Uspjeh Tesle dodatno je podigao i vrijednost bogatstva Elona Muska čija je neto vrijednost procijenjena na 300 milijardi dolara", piše Wall Street Journal.

Vremenom, Musk nije odustajao od novih poslovnih ideja te je tako osnovao i kompaniju Neuralink koja ima za cilj proizvodnju implantata koji bi mogli omogućiti paralizovanim osobama da opet stanu na svoje noge.

SpaceX jedna od najvrijednijih investicija Elona Muska (Foto: EPA-EFE)
SpaceX jedna od najvrijednijih investicija Elona Muska (Foto: EPA-EFE)

Kako su se vremena mijenjala, Musk se također prilagođavao. Kompanije Tesla i SpaceX investirale su novac u Bitcoin, a njegovi komentari na društvenim mrežama već uveliko su postali glavni razlog pada ili rasta ove kriptovalute.

Nakon svega, Elon Musk odlučio je kupiti i svoju "omiljenu" društvenu mrežu za 44 milijarde dolara. Uzevši u obzir historiju poslovanja Elona Muska, gotovo pa sigurno se može reći kako ovaj američki milijarder ne planira stati na Twitteru te da se u budućnosti mogu očekivati i nove investicije.