Svi njega prate
43

Kako je Warren Buffett uspio zaraditi gomilu novca ili šta zna o ekonomiji što ostali ne znaju

B. R.
Warren Buffett (Foto: EPA-EFE)
Warren Buffett (Foto: EPA-EFE)
List Economist piše da nijedan investitor ne privlači pažnju kao Warren Buffett koji je investicioni konglomerat Berkshire Hathaway vodio skoro 60 godina, a svaki Buffettov potez se i dalje pomno prati.
I veliki i mali investitori razmišljaju o tome šta bi Buffettov potez mogao značiti za njih. Tako je bilo i 3. augusta, kada su iz Berkshire Hathawaya saopćili da su za skoro 50 posto smanjili svoj dionički udio u tehnološkom divu Appleu.

Nakon što su objavljeni podaci o američkoj stopi zaposlenosti, koja je bila manja od očekivane, uslijedila je rasprodaja na berzi. Ta rasprodaja je bila posljedica zabrinutosti za najveću svjetsku ekonomiju.

Buffettova reputacija je skoro poprimila duhovne elemente. Naime, on je poznat kao "Orakul iz Omahe". Desetine hiljada investitora koji hrle na skupštinu dioničara Berkshire Hathawaya više su učenici nego sakupljači dionica. Shodno tome, ne čudi da pojedini Buffettovu akumulaciju gotovine vide kao pokazatelj da će se dogoditi nešto loše.

Naime, napominju da je ovaj multimilijarder gotovinu akumulirao sredinom 2000-ih, prije globalne finansijske krize, čime je bio u dobroj poziciji da kupuje kada su ostali investitori bili u nezavidnoj situaciji. Šta je to što 93-godišnji Buffett zna o ekonomiji, a ostali ne znaju? Kako piše Economist, znaju manje nego što misle da znaju.

"Buffettov izuzetan talenat nije zasnovan na sposobnosti da vidi budućnost. Impresivan je upravo zbog izostanka natprirodnih sposobnosti", konstatirao je britanski list.

Andrea Frazzini, David Kabiller i Lasse Pedersen, svi iz američke kompanije AQR Capital Management, u istraživanju iz 2018. su utvrdili da se Buffettova dugoročna učinkovitost može jednostavno objasniti.

Naime, visokokvalitetne dionice je kupio po relativno niskim cijenama i razumno je koristio finansijsku polugu. Njegova strategija je bila, kako su naveli autori spomenutog istraživanja, klasično ulaganje u vrijednost.

Kao što je objašnjenje za njegove investicije više u oštroumnosti nego u magiji, to vrijedi i za njegovo gomilanje gotovine. Buffett je u maju ove godine izjavio da bi njegovi investitori trebali očekivati da će iz dva razloga prodati dionice i napraviti rezerve.

Jedan je da očekuje rast poreza na kapitalnu dobit te da želi ostvariti profit prije nego što se dogodi taj rast. Drugi je da uočava nekoliko jeftinih, ali visoko kvalitetnih kompanija u koje bi investirao.

Buffett nikada nije tvrdio da ima sposobnost predviđanja, koju mu pripisuju njegovi sljedbenici. Jednom prilikom se našalio da svaka kompanija koja angažuje ekonomistu zapravo ima jednog radnika viška te je naglasio da niti jednu investicionu odluku nije donio na osnovu ekonomskog predviđanja, piše Economist.