Nova mjera
0

Kina ima velike probleme s bankama, ali i smanjenom potrošnjom: Je li spas u specijalnim obveznicama?

V. K.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministar finansija Kine saopćio je kako će zemlja emitovati 325 milijardi dolara specijalnih obveznica u nastojanju da postakne ekonomiju koja se nalazi u padu.

Ovaj plan predstavlja niz aktivnosti koje je poduzeo Peking kako bi ublažio posljedice niske potrošnje koja već dugo muči drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Planirane specijalne obveznice Pekinga imaju za cilj povećanje kapitala koji je dostupan bankama kao dio pokušaja da ih se natjera da daju kredite u nadi da će pokrenuti potrošnju.

Kina se također priprema da dozvoli lokalnim vlastima veća zaduživanja za finansiranje kupovine neiskorištenog zemljišta za razvoj s ciljem izvlačenja tržišta nekretnina iz dugotrajnog pada.

Iako su se očekivali dodatni detalji o obveznicama, ministar finansija i drugi zvaničnici ih nisu iznijeli u javnosti, ali je ministar finansija Lan Foan izjavio kako Kina još uvijek ima prostor za povećanje deficita.

"Peking ubrzava potrebu dodatnih trezorskih obveznica, a dugoročne specijalne trezorske obveznice također se izdaju na korištenje", naveo je.

Kineske vlasti također su još jednom pozvale komercijalne banke da snize hipotekarne stope te da izdaju više kredita.