Tržišna kretanja
59

Ko je čovjek koji stoji iza japanske ponude od čak 170 milijardi dolara kako bi održao domaću valutu

B. R.
Masato Kanda, bivši zamjenik japanskog ministra finansija za međunarodne poslove (Foto: EPA-EFE)
Masato Kanda, bivši zamjenik japanskog ministra finansija za međunarodne poslove (Foto: EPA-EFE)
Masato Kanda je nekoliko godina jedva spavao. Naime, kako je kazao, spavao je po tri sata, ali šta je bio razlog za to?

Kanda je do kraja jula ove godine bio zamjenik japanskog ministra finansija za međunarodne poslove, glavni valutni diplomata ili "car" jena. Njegova ključna uloga je bila u tome da odbija špekulatore na tržištu valuta, koji bi mogli izazvati previranja u jednoj od najvećih svjetskih ekonomista.

Japanske vlasti su u prošlosti rijetko intervenirale da oslabe vrijednost japanske valute. Slab jen je dobar za izvoznike kao što su Toyota i Sony jer čini robu jeftinijom za kupce u inostranstvu. No, kada je vrijednost jena naglo smanjena tokom Kandinog mandata, to je povećalo troškove uvoza osnovnih potrepština, kao što su hrana i gorivo, uzrokujući krizu u državi koja je više navikla da se cijene snižavaju, a ne da rastu.

Dok je bio na spomenutoj poziciji, vrijednost jena je u odnosu na američki dolar smanjena za više od 45 posto. Da bi iskontrolirao gubitak vrijednosti domaće valute, Kanda je oslobodio 25 triliona jena (173 milijarde dolara) kao podršku valuti, što je bila prva takva intervencija u Japanu u skoro 25 godina.

"Banka Japana i Ministarstvo finansija su vrlo jasni. Oni ne interveniraju na određenom nivou valute, ali interveniraju kada je volatilnost (promjenjivost) tržišta prevelika", ukazao je ekonomista Jesper Koll.

Japan se tako našao na američkoj listi potencijalnih valutnih manipulatora. No, Kanda tvrdi da ono što je uradio nije manipulacija tržištem.

"Tržišna kretanja bi trebala biti zasnovana na fundamentima, ali povremeno pretjerano fluktuiraju zbog špekulacija i i ne odražavaju te fundamente. Intervenirali smo onda kada se to počelo ticati običnih potrošača koji moraju da kupuju hranu ili gorivo", obrazložio je.

Dok države poput Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije mogu povećati kamatne stope kako bi povećale vrijednost svojih valuta, Japan godinama nije bio u mogućnosti to uradi zbog ekonomskih slabosti.

Seijiro Takeshita, profesor na Univerzitetu Shizuoka, naglasio je da Japan nije imao drugu mogućnost nego da intervenira na tržištu valuta.

"To nije ispravna stvar, ali po mom mišljenju je to jedino što se moglo učiniti", izjavio je Takeshita.

Ironija je da je vrijednost jena porasla u posljednjih nekoliko mjeseci, a da Kanda ili njegov nasljednik nisu ni prstom mrdnuli. To se dogodilo nakon što je Centralna banka Japana iznenadila povećanjem kamatnih stopa i nakon što je zemlja dobila novog premijera.

Da li je 170 milijardi dolara za podupiranje jena predstavljalo gubitak novca? Kanda uvjerava da to nije bio gubitak novca te da se njegovim intervencijama zapravo profitiralo, iako to nije bio cilj.

Nakon nekoliko decenija ekonomske stagnacije, Kanda je optimističan po pitanju budućnosti. Prema njegovim riječima, konačno se vidi rast investicija i plata te postoji prilika da se Japan vrati normalnoj tržišnoj ekonomiji. Kanda je u međuvremenu zbog navedene intervencije postao zvijezda društvenih mreža, piše BBC.