Usljed sankcija SAD-a
46

Ministrica finansija RS priznala da postoje budžetski problemi: "Ima nešto dugova"

FENA/Klix.ba
Zora Vidović, miinistrica finansija RS (Foto: T. S./Klix.ba)
Zora Vidović, miinistrica finansija RS (Foto: T. S./Klix.ba)
Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović (Za pravdu i red) je na današnjoj sjednici NSRS pitao entitetsku ministricu finansija Zoru Vidović (SNSD) zašto zaposlenima u pravosuđu kasne plate.

"Plata budžetskim korisnicima nikad nije kasnila. Plate se isplaćuju od 20. do kraja mjeseca, po Zakonu o budžetskom sistemu. Kada je u pitanju pravosuđe, plata je isplaćena u petak, a dio plata nisu unijeli u sistem u Ministarstvu pravde iz nekih tehničkih razloga i to smo jutros isplatili", tvrdi Vidović.

Uvjerava da se isplaćuju sve prioritetne obaveze, ali da ima "nešto" duga za privredu i poljoprivredu.

"Svakodnevno se nešto isplaćuje, a te subvencije koje nisu prioritet bit će do kraja jula. Potrudit ćemo se da subvencije za pšenicu isplatimo odmah", obećala je Vidović.

Izjavila je da ne bi komentarisala tvrdnje Vukanovića da je Igor Dodik, sin predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD), neformalni ministar finansija, naglasivši da je to apsolutno netačno.

Nakon redovne sjednice NSRS, slijedi 14. posebna sjednica, a njen početak se ne očekuje prije naredne sedmice. Kako je odlučio Kolegij, posebna sjednica imat će samo jednu tačku predloženog dnevnog reda - "Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa RS i Federacije Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima" i po prijedlogu poslanika.

Dnevni red desete redovne sjednice dopunjen je na prijedlog Vlade RS s tri tačke: prijedlog dopune Zakona o bankama RS (po hitnom postupku), prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS (po hitnom postupku) i prijedlog dopune Zakona o unutrašnjem platnom prometu (po hitnom postupku). O ove tri tačke vodit će se objedinjena rasprava.

Navedene zakonske izmjene su predložene kako bi IRB RS bio ovlašten za primanje depozita i obavljanje platnog prometa, a izmjene je jučer utvrdila Vlada RS na posebnoj sjednici i odmah uputila u skupštinsku proceduru.

Ministrica finansija Zora Vidović potvrdila je da su zakonske izmjene urađene i kako bi se pomoglo firmama koje su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu, odnosno uvele im sankcije.

Osim toga, na današnjoj redovnoj sjednici NSRS će se razmatrati i više vrlo spornih tačaka. Među njima su one koje se odnose na vraćanje himne "Bože pravde" i grb Nemanjića. Za dnevni red su glasali svi poslanici, osim SDP-ovih poslanika Saše Grbića, Mirsada Duratovića i Andreje Gajić.