Sjednica SOFS-a
15

Nadležni uvjeravaju: Bh. bankarski sektor je stabilan, dobro kapitaliziran i likvidan

B. R.
Sjednica SOFS-a u orgnaizaciji Centralne banke BiH (Foto: Centralna banka BiH)
Sjednica SOFS-a u orgnaizaciji Centralne banke BiH (Foto: Centralna banka BiH)
Sjednica Stalnog odbora za finansijsku stabilnost (SOFS) je održana danas u organizaciji Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH).

Kako su saopćili iz Centralne banke, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine, Agencije za bankarstvo FBiH, Ministarstva finansija Republike Srpske i Agencije za bankarstvo RS.

Konstatirano je da je bankarski sektor stabilan, dobro kapitaliziran i likvidan, s dobrim pokazateljima poslovanja, te da ne postoje bilo kakvi elementi koji ugrožavaju finansijsku i monetarnu stabilnost u državi.

Istovremeno, uvažavajući sve izazove na lokalnom i međunarodnim finansijskim tržištima, dogovoren je daljnji kontinuitet rada u pogledu razmjene informacija i analiza u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i daljnjeg unapređenja finansijskog sektora.

Osim članica Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, sastanku su prisustvovali i viceguverneri CB BiH, a sastankom je predsjedavala guvernerka Centralne banke Jasmina Selimović.