Revizorski izvještaj
148

Nagomilani gubitak banjalučkog aerodoma na kraju 2023. godine iznosio 7,3 miliona KM

D. Be.
Akumulirani gubitak "Aerodroma RS" na kraju prošle godine dostigao je iznos od 7,3 miliona KM, navedeno je u revizorskom izvještaju koji je uradila nezavisna revizorska kuća "Grant Thornton".

Također, revizori su naveli i da su krajem prošle godine tekuće obaveze banjalučkog aerodroma prevazilaze tekuću imovinu za iznos od 5,32 miliona maraka.

"Uprava ovog javnog preduzeća smatra da uz pomoć Vlade Republike Srpske preduzima sve neophodne mjere u vezi sa kontinuiranim poslovanjem", stoji u revizorskom izvještaju koji će biti razmatran na sjednici Skupštine akcionara ovog preduzeća, koja je najavljena za 28. juni, prenose Nezavisne novine.

U istom dokumentu stoji i da su na kraju prošle godine protiv preduzeća vođena tri sudska spora čija je procijenjena vrijednosti 460.429 KM.

"Preduzeće se na dan 31. decembra 2023. godine javlja kao tužitelj u jednom sudskom sporu čija je procijenjena vrijednost 62.383 KM", navode revizori.

Naveli su da je, prema informacijama iz uprave, nakon 31. decembra protiv preduzeća pokrenuto šest sudskih sporova u iznosu od 411.640 KM.

"Pored toga, kiosk koji je u sastavu pristanišne zgrade je prestao sa radom i u toku je procedura otvaranja stečajnog postupka za povezano pravno lice 'ARS tours' Banja Luka", naveli su revizori.